Voormalig VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld in 1953.
Volledig scherm
Voormalig VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld in 1953. © AP

Ex-piloten: “Onmogelijk dat Belgische piloot vliegtuig van VN-baas Hammarskjöld neerhaalde”

Het is technisch onmogelijk dat een licht vliegtuig als de Fouga Magister, met de Belgische huursoldaat Jan Van Risseghem aan de stuurknuppel, in september 1961 het vliegtuig van toenmalig VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld heeft neergehaald in Noord-Rhodesië, het huidige Zambia. Tot die conclusie komen de gepensioneerde piloten Wilfried De Brouwer en Karel Vervoort onafhankelijk van elkaar.

19 reacties

  • Jose Van Hauwaert

    5 jaar geleden
    Karel Vervoort en zijn cariere ook kennend, durf ik te zeggen dat hij zowat de best geplaatste persoon is om dit geval te beoordelen. Zijn ganse leven Piloot geweest, kent Afrika op zijn broekzak, en wat de Vliegtuigen tm de F16 betreft, zelfs een authoriteit. Hij kent als geen ander de mogelijkheden en onmogelijkheden wanneer het de Fouga betreft. Zonder hedendaagse technologie aan boord kon de Fouga piloot snachts geen vliegtuig vinden hoor.
  • Luc Dhondt

    5 jaar geleden
    Volgens de documentaire had de"afluisteraar in Cyprus de piloot horen zeggen: "Ik heb hem geraakt....". Volgens de getuigenis van Coppens had Jan van Risseghem de binnenkant van het vliegtuig gedemonteerd om zo veel mogelijk gewicht te verliezen” “Hij zei: ‘Ik ben voor die missie vertrokken zonder parachute.’ Zijn radio, de achterste zetel: alles wat overbodig was, heeft hij op de grond gelaten." Hoe kon die in Cyprus dat gehoord hebben als Jan geen radio had?........
  • Jan

    5 jaar geleden
    vervolg: Een VHF radiocontact boven Ndola reikt onmogelijk tot Cyprus. Vandaar mijn vraag.
  • Jan

    5 jaar geleden
    Een vraag aan Mr Karel Vervoort: Had de FUGA CM170, gestationeerd op Kolwezi ( of Kipushi) HF radio aan boord naast de gebruikelijke VHF? Bij alleen VHF is de bewering ongegrond van agent Charles Southall van de NSA ( luisterpost Cyprus in sept. 1961) dat hij stem kon onderscheppen van een piloot die zei: “Ik heb hem geraakt. Er zijn vlammen! Hij gaat neer. Hij crasht!” Volgens hem moet het om de piloot gaan die bekendstond als The Lone Ranger (J V Risseghem). Een VHF contact boven Ndola ...
  • martin govaert

    5 jaar geleden
    Iemand heeft dat toestel neergehaald , is het de Belg niet dan iemand anders , laat dat duidelijk wezen . Een ongeluk kwam de westerse wereld (lees USA,UK , BAlgië,Frankrijk) goed uit ... het was nooit een ongeluk , wat men ook beweerd.