Direct naar artikelinhoud
Verkrachting

Geen doodstraf voor dagenlange verkrachting en moord op 8-jarig meisje

Zeven van de acht verdachten kregen stonden vandaag terecht in de verkrachtingszaak.Beeld AFP

Een rechtbank in India heeft zes mannen, onder wie vier politieagenten en een hindoepriester, veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een achtjarig meisje. Drie mannen zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De andere drie moeten vijf jaar de cel in.

Het meisje uit een moslimgemeenschap in Kasjmir, in het noorden van India, kreeg begin vorig jaar verdovende middelen toegediend, waarna ze werd vastgehouden in een tempel. Ze werd een week lang seksueel misbruikt door acht mannen voor ze werd gewurgd en met een steen doodgeslagen. Haar lichaam werd teruggevonden in een bos in de buurt van de stad Kathua.

De aanklagers eisten de doodstraf voor drie verdachten die het meisje verkrachtten en vermoordden. Drie anderen, die een straf van vijf jaar moeten uitzitten, werden veroordeeld voor het vernietigen van bewijs. Een zevende verdachte werd vrijgesproken, een minderjarige verdachte wordt apart berecht.

De zaak wordt met grote media-aandacht gevolgd in India.Beeld AFP

Aanvallen tegen moslims

De zaak kreeg grote aandacht toen bleek dat advocaten, maar ook nationale politici uit de Indiase regering zich verzetten tegen de arrestatie van de daders. Het incident wordt beschouwd als symptomatisch voor de communautaire spanningen die zijn geëscaleerd sinds de nationalistische hindoes in 2014 aan de macht kwamen in India. Het aantal aanvallen tegen moslims is in de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen.

Volgens de openbare aanklager paste de verkrachting en moord in een poging de nomadische moslimgemeenschap uit de regio te verdrijven. De familie van het meisje zou in conflict hebben gelegen met leden van de de hindoegemeenschap, die in de streek in de meerderheid zijn. Jammu en Kasjmir is de enige staat van India waar moslims in de meerderheid zijn, maar het zuidelijke gedeelte van de staat, waar de moordzaak plaatsvond, wordt gedomineerd door hindoes. 

Doodstraf

De moord leidde in verschillende steden tot manifestaties tegen seksueel geweld en vergrootte de spanningen tussen de verschillende gemeenschappen in Jammu. Het proces tegen de acht moest daardoor zelfs worden verplaatst naar een rechtbank in de naburige staat Pendjab. Tijdens het proces werden honderden politieagenten ingezet bij de rechtbank en in de regio van Kathua.

India werd eerder opgeschrikt door meerdere grote verkrachtingszaken. De Indiase regering paste na de bekendmaking van de verkrachting en moord op het achtjarige meisje vorig jaar het strafrecht aan waardoor op het verkrachten van kinderen jonger dan twaalf jaar de doodstraf staat. Voor verkrachting van tieners tussen de twaalf en zestien jaar staat minimaal twintig jaar cel.

Doodstraf
Beeld AFP
Doodstraf
Beeld AFP