© Jan Van der Perre

Steeds hogere bedragen te winnen bij ‘e-sport’: “Deze sporters zijn de rocksterren van morgen

In Kinepolis Antwerpen vond zaterdag de finale van de Kayzr League CS:GO plaats, waarbij e-sporters uit België (Game Fist) en Nederland (Defusekids) het tegen elkaar opnamen. Het Belgische team ging tegen alle verwachtingen in met de beker naar huis.

Mischa Bludts

Voor de lezers die de draad nu al kwijt zijn, eerst een woordje uitleg. E-sporters spelen competitief videospelletjes, waarbij ze het individueel of in teamverband tegen elkaar opnemen. En dat is meer dat louter gamen. “Je hebt niet alleen snelle vingers nodig, je moet ook koelbloedig en tactisch kunnen denken. Verder zijn training en teamwork cruciaal”, vertelt Sébastien Gekiere van organisator Kayzr, het meest populaire gamingplatform in België. “Sommige buitenlandse topploegen delen daarom zelfs een huis – of zeg maar gerust een villa.”

E-sport kan namelijk, eens je de top hebt bereikt, behoorlijk lucratief zijn. In Kinepolis bedroeg het prijzengeld ettelijke duizenden euro’s, maar dat is peanuts in vergelijking met wat er te verdienen valt in de Verenigde Staten of Zuid-Korea: “Daar kunnen professionele e-sporters, gamers die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt, miljoenen verdienen.”

Octopus met snelle reflexen

Op naar de finale van Kayzr ­League CS:GO. De afkorting staat voor Counter-Strike: Global Offensive, een populaire first-person shooter – een schietspel. In een filmzaal van Kinepolis werd de Belgische eer zaterdag verdedigd door Game Fist, dat het opnam ­tegen de Nederlanders van Defusekids. Een derby der Lage Landen. En het is allemaal niet simpel: de deelnemers laten hun muis alle hoeken van het scherm zien en tokkelen tegelijk furieus op hun toetsenbord. Elke speler lijkt wel een octopus met enorm snelle reflexen.

Een scheidsrechter mag niet ontbreken. “Het is makkelijk om vals te spelen: door een USB-stick in de computer te steken kan je jezelf extra geld geven waarmee je betere wapens kan kopen. Dat houden we dus goed in de gaten”, vertelt Sébastien terwijl het geratel van machinegeweren uit de luidsprekers knalt.

Onorthodoxe aanval

De fans volgen het gevecht tussen de terroristen en een antiterreureenheid – allemaal voorzien van de nodige energiedrankjes – niet alleen in de zaal op het grote scherm volgen, de finale wordt ook op internet uitgezonden. “Er kijken steeds meer mensen naar onze streams. We hebben tot dusver al meer dan 250.000 unieke kijkers.” Dat alles inclusief livecommentaar van wat we e-sportjournalisten zullen noemen: “O, dat was een onorthodoxe aanval die helaas niet zo goed afliep”, klinkt het.

Tegenwoordig kunt u zelfs gokken op e-sports, net zoals op ‘echte’ sporten zoals voetbal. “Vroeger kon dat alleen met fictief geld, maar nu worden we gesponsord door Unibet zodat je nu echt kan inzetten op de competities.” Kayzr wordt verder ondersteund door onder meer Proximus, KBC en zelfs de Vlaamse overheid.

© Jan Van der Perre

Sébastien, eerder communicatieverantwoordelijke van een krediet- en verzekeringsmakelaar, heeft er alle vertrouwen in: “Ik heb mijn vorige job bewust opgegeven om deze kans te grijpen. Niet alleen omdat ik zelf een gamer ben, maar vooral omdat ik echt geloof in het potentieel. De gasten die je nu aan het werk ziet worden de rocksterren van morgen.”

Olympische Spelen?

In de VS, Brazilië, China en Frankrijk werd e-sport al als een officiële sport erkend. In deze contreien is dat (nog) niet het geval, maar het kan binnenkort een olympische sport worden. Rael De Cock, kapitein van Game Fist: “En waarom niet? De Olympische Spelen moeten meegaan met hun tijd. E-sport is weliswaar minder fysiek, maar vereist evenveel inzet, passie en vooral training. In het buitenland zit er tijdens e-sportevents soms wel 30.000 man in de zaal. Dat is een uitverkocht voetbalstadion, met dezelfde ambiance. Het Olympisch Comité is geen grote fan van geweld zoals in Counter-Strike, maar e-sport omvat ook vreedzame varianten, zoals het kaartspel Hearthstone of racespellen. En mogelijk kan er voor de Olympische Spelen wel een aparte game worden ontwikkeld?”

Antwerpenaren welkom

Het team van Game Fist bestaat uit twee Brusselaars, een West-Vlaming en ook twee Nederlands. Voorlopig zijn er nog geen Antwerpenaren, maar daar mag verandering in komen. “Antwerpse gamers kunnen altijd contact met ons opnemen en het Game Fist Army vervoegen. Dat zijn, om een voetbalanalogie te gebruiken, onze beloften en er is altijd de mogelijkheid om door te stromen naar de eerste ploeg.”

Maar terug naar de finale. “We worden afgeslacht”, zucht een fan wanneer het Belgische team na de eerste twee matchen heel wat meer kogels en granaten dan onze noorderburen heeft geïncasseerd. 2-0 voor de Nederlanders dus.

© Jan Van der Perre

Kapitein Rael ziet de bui al hangen en relativeert alvast: “In Nederland lopen ze minstens twee jaar voor qua ondersteuning en sponsoring en ze zijn dan ook veruit superieur. Ons team bestaat nog maar vijf jaar en we doen het niet slecht. Zo wonnen we drie weken geleden nog de Sporza & MNM e-sportcup.”

Het ziet er dus niet zo goed uit voor de Belgen, maar u weet dat we als underdog weleens durven schitteren. Met drie rondes te gaan zet Game Fist een slotoffensief in om u tegen te zeggen en plots staat het 2-2, tot verbijstering van Defusekids. De beslissende vijfde wedstrijd is dan ook razend spannend, maar uiteindelijk halen onze jongens het en gaan ze naar huis met de beker – én het prijzengeld.

© Jan Van der Perre