Activisten besmeuren Gents bloeddonorcentrum wegens ‘transfoob beleid’ Rode Kruis

© Radio 2 Oost-Vlaanderen

Onbekende activisten hebben maandagnacht de gevel van een Gents bloeddonorcentrum beklad. Tussen rode spatten op het gebouw werd met rode verf ‘Hier ons bloed dat je niet wil’ op de gevel geschilderd. De actie is een protest tegen de weigering van het Rode Kruis om bloeddonaties van transseksuelen te aanvaarden.

pvm

‘We willen ons uitdrukkelijk uitspreken tegen het discriminerende en transfobe beleid van het Rode Kruis’, melden de activisten in een bericht. ‘De recente beslissing om transpersonen te weigeren is enkel en alleen gebaseerd op vooroordelen en veronderstellingen, die duidelijk een transfobe oorsprong hebben.’

Het Rode Kruis gaf vorige week aan dat bloedgiften van transpersonen geweigerd worden omdat onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond dat die giften helemaal veilig zijn. Bovendien tonen internationale - weliswaar niet-Europese - studies aan dat bij die groep vaker hiv heeft.

Die argumenten volstaan niet voor de activisten, die vinden dat het Rode Kruis ‘de hele transgemeenschap bestempelt als een risicogroep en hen zo stigmatiseert, in plaats van zich te baseren op individueel gedrag.’

Het Rode Kruis betreurt de actie en meldt dat er geen verdere schade is in het gebouw. Het donorcentrum zal dinsdag dan ook gewoon haar deuren openen voor wie een bloedgift wil doen. De politie is ter plaatse, maar de organisatie kan nog niet zeggen of er dinsdag ook klacht wordt ingediend tegen onbekenden.