Asco slachtoffer van hackers: 'Er werd nog geen informatie ontvreemd'

© ddl / Dieter De Beus

De hoofdzetel van ASCO Industries in Zaventem is ten prooi gevallen aan hackers. Het bedrijf – dat vliegtuigonderdelen maakt en ontwerpt – ligt ook morgen nog plat. Het bedrijf zou afgeperst worden door hackers.

tvdc

'De autoriteiten zijn ingelicht en hebben ICT-professionals aangesteld om het incident verder te onderzoeken', stelt het bedrijf. Het zou gaan om een cyberaanval op de servers met ransomsoftware (ransom betekent losgeld). Wie achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Ransomsoftware zorgt ervoor dat alle documenten op de computer van een gebruiker/bedrijgf plots onbereikbaar zijn. Pas als de eigenaar losgeld betaalt aan de hackers, komen de bestanden weer vrij.

ASCO behoort tot een van de grootste bedrijven in de wereld in hun industrie, met zusterbedrijven in Nederland, Duitsland en Noord-Amerika. Vorig jaar haalde het bedrijf volgens Trends een omzet van 333 miljoen euro binnen.

'De werknemers hebben maandag te horen gekregen dat ze dinsdag en woensdag technisch werkloos zijn door overmacht', vertelt Vicky Welvaert, HR-directeur bij ASCO.

De technisch werklozen zullen een werkloosheidsvergoeding krijgen omdat ze door overmacht moeten thuisblijven. 'Als de technische problemen zijn opgelost, willen we met de directie bekijken of zij niet met een supplement over de brug willen komen ter compensatie van het inkomensverlies van de werknemers' legt vakbondssecretaris Jan Baetens (ACV-CSC Metea) uit.

In een mededeling heeft Asco vanavond laten weten dat het de cyberaanval op haar servers zeer ernstig neemt en alle mogelijke stappen onderneemt om het incident te onderzoeken en af te handelen. Het bedrijf doet beroep op de nodige externe IT-experten om samen de situatie te analyseren, onder controle te krijgen en op te lossen.

De directie verwittigde ook de autoriteiten en de politiediensten over de cyberaanval. Het parket van Halle-Vilvoorde bevestigde dinsdagnamiddag dat er een klacht tegen onbekenden werd neergelegd.

'Tot op heden heeft Asco evenwel geen bewijzen dat informatie zou ontvreemd zijn', aldus de directie in de mededeling.