Direct naar artikelinhoud
ZaventemUpdate

Asco verlengt technische werkloosheid tot vrijdag na cyberaanval

Asco verlengt technische werkloosheid tot vrijdag na cyberaanval

Het Zaventemse bedrijf Asco, dat sinds afgelopen vrijdag slachtoffer is van een cyberaanval op zijn servers, heeft de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor de circa 1.000 werknemers verlengd tot vrijdag. Oorspronkelijk gold dit slechts tot en met woensdag. Ook de weekendploeg wordt niet verwacht. Dat meldt vakbondssecretaris Jan Baetens (ACV-Metea). 

Het bedrijf, dat vliegtuigonderdelen fabriceert en naast Zaventem ook vestigingen heeft in de VS, Duitsland en Canada, legde omwille van de cyberaanval wereldwijd zijn activiteiten stil. Asco zei dinsdagavond dat het “alle mogelijke stappen onderneemt om het incident zo snel mogelijk af te handelen”. Het doet hierbij onder meer een beroep op externe IT-experten. Ook werden alle relevante autoriteiten en politiediensten verwittigd. 

De directie heeft klacht ingediend bij de lokale politie van Zaventem, voegt woordvoerder Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde toe. “Men verzamelt er alle beschikbare elementen in het kader van het opstellen van een pv. Op basis van dit pv zullen wij de mogelijkheden bekijken op vlak van opsporing”, aldus Blondeau.

Technisch werkloos

De meer dan 1.000 arbeiders en bedienden in Zaventem kregen maandag het bericht dat er alleszins dinsdag en woensdag niet gewerkt zou worden. Maar dat wordt dus al zeker tot vrijdag verlengd. “We hebben een aanvraag ingediend voor erkenning van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht”, aldus Welvaert. Vakbondssecretaris Jan Baetens (ACV-CSC Metea) zei al te hopen dat de directie nadien over de brug zal komen met een compensatie voor het inkomensverlies van de werknemers. 

Asco was oorspronkelijk een Belgisch bedrijf, maar is vorig jaar verkocht aan een Amerikaanse groep. Het bedrijf produceert vliegtuigonderdelen voor onder andere Boeing en Airbus, en levert ook onderdelen voor het gevechtsvliegtuig F-35 van het Amerikaanse Lockheed Martin.