Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

Antwerpse gerecht wordt volledig doorgelicht na moord op Julie Van Espen

Julie Van Espen werd begin mei vermoord.Beeld rv

De Hoge Raad voor Justitie opent een bijzonder onderzoek naar het Antwerpse gerecht. Dat komt er na mogelijke fouten die het gerecht heeft gemaakt in de behandeling van het dossier van Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen. In dat onderzoek zal de werking van het Antwerpse gerecht volledig worden doorgelicht. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd door de Hoge Raad voor Justitie (HRJ).

In de nasleep van de moord op Julie kwam er heel wat kritiek op het Antwerpse gerecht. Zo was Bakelmans al meermaals veroordeeld voor verkrachting en was hij na een veroordeling in 2017 nog steeds op vrije voeten. Dat terwijl hij wel vluchtgevaarlijk was.

Vorige maand zei Christian Denoyelle, de voorzitter van de Hoge Raad, nog dat hij zich ernstige vragen stelt bij de manier waarop het dossier is afgehandeld. Nadat er meer informatie naar buiten was gekomen over het gerechtelijk parcours dat Bakelmans al doorlopen had, heeft de HRJ meteen vragen gesteld aan het Antwerpse gerecht. “Bedoeling was om te kunnen beoordelen of er en welke initiatieven genomen kunnen worden om dergelijke tragedies in Antwerpen of elders in de toekomst te voorkomen”, stelt de HRJ in een persbericht. 

De Hoge Raad heeft nu enkele weken informatie verzameld en heeft beslist om een bijzonder onderzoek in te stellen. Daarin zullen alle diensten die zich met het dossier van B. hebben beziggehouden, doorgelicht worden. De conclusies van dit onderzoek worden na de zomer verwacht. “De Hoge Raad zal er alles aan doen om dit onderzoek in alle sereniteit en in samenwerking met de rechterlijke orde te voeren”, klinkt het.