De missie om de Russische invloed op het Afrikaanse continent uit te breiden, wordt geleid door Yevgeny Prigozhin (bovenaan), een zakenman in Sint-Petersburg én trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin (onderaan).
Volledig scherm
De missie om de Russische invloed op het Afrikaanse continent uit te breiden, wordt geleid door Yevgeny Prigozhin (bovenaan), een zakenman in Sint-Petersburg én trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin (onderaan). © AP

Rusland richt zijn pijlen op Afrika: gelekte documenten onthullen inspanningen om invloed uit te breiden

Na Amerika lijkt Rusland nu ook invloed te willen uitoefenen in Afrika. Betere relaties uitbouwen met de huidige leidinggevenden, enkele strategische militaire deals, en de nieuwe invloedrijke generatie ondersteunen zijn enkele strategieën die Rusland daarvoor voor ogen heeft. Dat blijkt uit gelekte documenten die de Britse krant The Guardian in handen kreeg.

7 reacties

  • willem merken

    5 jaar geleden
    Amerika, China,Rusland, Europa, de afrikaan zal er niet van profiteren. De grondstoffen tellen, de rest is overschot.
  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    Als ik een Afrikaan was, dan gooide ik ze allemaal buiten : de Chinezen, de Amerikanen, de Russen en ja, ook de Europeanen. Alles komt neer op diefstal en geopolitiek. De mensen hebben geen onderwijs en kunnen zich niet verweren tegen een Afrikaanse 'elite' die door ons allemaal in de watten wordt gelegd.
  • Jochen Claus

    5 jaar geleden
    @Hilde Rusland bezit 1 van de grootse goudreseves in de wereld. Die elk jaar worden aangedikt. Rusland heeft ook bijna geen schulden aan internationale instellingen. Dus van waar haal je dat ze geen geld hebben. Hier wonende is er niets van te merken dat Rusland geen geld heeft.
  • Etienne Callebout

    5 jaar geleden
    Je moet geen school gelopen hebben om te weten wat de Russen en Chinezen willen in Afrika , de grondstoffen en de rest van de miserie is voor Europa met milieubelasting, vluchtelingen en vele andere problemen. De Russen zullen wel slim genoeg zijn om de kosten op iemand anders te verhalen .
  • H.L.J. Cowie

    5 jaar geleden
    Rusland heeft daar het geld niet voor. Ze zullen dezelfde weg opgaan als de Sovjet-Unie.
  1. KIJK. Nederlandse Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputatie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexemplaren”

    KIJK. Nederland­se Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputa­tie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexem­pla­ren”

    Nadat het nieuws uitbrak dat de Nederlandse presentatrice Dieuwertje Blok (66) haar neus moet laten amputeren door huidkanker, deelt Anita van der Linde haar ervaring. Zij onderging elf jaar geleden dezelfde operatie, omdat ze aan een zeldzame vorm van kanker leed. “Eerst hield ik me sterk wanneer ik in de spiegel keek, maar na een paar dagen brak ik volledig”, getuigt ze. Na een tijdje begon Anita met het dragen van neusprotheses en die komen voor in alle vormen en kleuren. “Per seizoen laat ik mijn neus opmeten, dan krijg ik een lichte neus voor de winter en een iets donkerdere neus voor in de zomer.”
  2. KIJK. Nederlandse urban explorer brengt griezelige verlaten pretparken in beeld: “Het lijkt hier wel op Disneyland”

    KIJK. Nederland­se urban explorer brengt griezelige verlaten pretparken in beeld: “Het lijkt hier wel op Disneyland”

    De Nederlandse urban explorer Bob Thissen brengt samen met een kameraad een bezoekje aan verlaten Chinese pretparken. Ze wandelen door donkere attracties, roze kastelen en passeren zelfs Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het lijkt wel op een verlaten Disneyland, maar dat is het niet. In China probeerden heel wat parken de concurrentie aan te gaan, maar tevergeefs. Soms moesten ze na enkele jaren de deuren al sluiten.