Videospeler inladen...

Eerste ebola-geval in Oeganda

In Oeganda is een vijfjarige jongen overleden aan het besmettelijke ebola-virus. Dat heeft het Oegandese ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. Het is het eerste geval in het Afrikaanse land sinds een uitbraak in buurland Congo tien maanden geleden.

De jongen van Oegandees-Congolese afkomst was op 9 juni met zijn familie uit Congo gekomen via de grenspost Bwera, ten noorden van het Edwardmeer (zie kaart onderaan). Daar zochten ze verzorging in een plaatselijk ziekenhuis in Kagando. De jongen was met zijn familie op bezoek geweest in Congo en was daar besmet geraakt.

Het Congolese ministerie van Volksgezondheid houdt er een andere versie op na. De familie zou onderweg terug naar Oeganda zijn tegengehouden aan de grenspost en naar een isolatiekliniek gebracht, omdat sommigen van hen de symptomen vertoonden. Maar daar zouden zes familieleden onder wie de jongen, zijn ontsnapt en naar het ziekenhuis in Kagando zijn gevlucht. Daar hebben de dokters vastgesteld dat de jongen ebola had. Hij is overgebracht naar een ebolakliniek dichter bij de grens met Congo en daar intussen overleden. 

Het Oegandese ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ook specialisten naar de westelijke stad Kasese gestuurd om eventuele andere gevallen van ebola te vinden en hen te vaccineren. (lees voort onder kaart)

Al lang gevreesd

Het is verwonderlijk dat de ebola-epidemie niet eerder de grens is overgestoken. Dat is te danken aan het feit dat de gezondheidsdiensten al maandenlang op hun hoede zijn. Aan de drukke grensovergangen tussen Congo en Oeganda zijn al miljoenen mensen geïnspecteerd op ebola. Tegelijk is de lange grens heel kwetsbaar. Door aanhoudelijke aanvallen van rebellen én omdat er veel wantrouwen is tegen de de medische teams, steken veel Congolezen door het oerwoud de grens over.

Intussen blijft de epidemie in het oosten van Congo uitdijen. Het is al de tiende epidemie in Congo sinds 1976 en de tweede grootste in de geschiedenis. Sinds midden vorig jaar zijn al bijna 1.400 mensen in Congo gestorven van de 2.000 die besmet raakten. De gezondheidswerkers hebben maandenlang een experimenteel vaccin toegediend aan nu al 130.000 burgers en gezondheidswerkers. Nu is er ook een tweede vaccin in gebruik om risicogroepen in de wijdere regio in te enten. 

Ook Oeganda heeft al eerder uitbraken van ebola en vormen van tropische koorts meegemaakt. In 2000 vielen zowat 200 doden bij een uitbraak in het noorden van het land. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen