Direct naar artikelinhoud
Politiek

Gwendolyn Rutten heeft eerste uitdager: Francesco Vanderjeugd wil Open Vld leiden

Francesco Vanderjeugd.Beeld BELGA

Tien maanden voor de eventuele voorzittersverkiezingen bij Open Vld is het geen usual suspect die zich als eerste in de strijd gooit, wél West-Vlaming Francesco Vanderjeugd. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. Zo heeft voorzitter Gwendolyn Rutten haar eerste uitdager.

“We zijn de partij geworden van ‘een beetje van alles’, ergens tussen al die uitgesproken meningen”, is Vanderjeugd niet mals voor de partij van voorzitter Gwendolyn Rutten. De man die in 2013 als jongste burgemeester van het land aantrad in Staden, maakte nochtans geen al te gelukkige beslissing voor de verkiezingen: door zijn derde plaats in West-Vlaanderen weg te schenken aan Mercedes van Volcem en op een (niet behaalde) vierde zetel te rekenen dankzij het ‘Tommelein-effect’, kwam er een einde aan zijn loopbaan in het Vlaams Parlement.

Dus doet de West-Vlaming een gooi naar het voorzitterschap. “Ik zie het voorzitterschap anders dan hoe het vandaag wordt ingevuld. Nu zit alles geconcentreerd rond ‘de baas’. Ik stond op verkiezingszondag bij de militanten en die waren allemaal kwaad toen Gwendolyn zei: nooit met het Vlaams Belang. Er zitten geen belangers in onze rangen, maar ze hadden zoiets van: ‘Waarom zeg je dit nu al? Moeten we dat niet eerst wat laten bezinken?’”

“Ik hoor in de wandelgangen dat ze mij willen coöpteren als senator. Maar ik ga geen vijf jaar verstoffen in een orgaan dat mijn partij wil afschaffen”, aldus Vanderjeugd. 

‘Iedereen heeft het recht’

Vanderjeugd geeft in De Ochtend toe dat er ‘een botsing was’ met zijn politieke vader en ‘mentor’ Bart Tommelein, die zelf genoemd wordt als mogelijke kandidaat-voorzitter. ‘Hij ziet het van zijn kant, ik van de mijne. En dat kan botsen’, zegt Vanderjeugd. De beide politici komen uit de kieskring West-Vlaanderen.

Tommelein zelf houdt zich op de vlakte in een schriftelijke reactie. “Iedereen heeft het recht zijn kandidatuur te stellen als er verkiezingen zijn voor voorzitter en partijbestuur. Die vinden normaal plaats volgend jaar in 2020. Ik zal nu geen reacties geven”, klinkt het.

Bij voorzitter Gwendolyn Rutten hetzelfde geluid: “Alle leden hebben het recht om hun kandidatuur in te dienen.”

Gwendolyn Rutten.Beeld Damon De Backer