Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Toerisme in en rond Tsjernobyl kent explosieve groei: ook Vlaamse reisoperatoren bieden reizen aan

Een selfie in Prypyat bij een verlaten bus.Beeld EPA

Sinds de HBO-miniserie Chernobyl -over de kernramp van Tsjernobyl in 1986- vorige maand in première ging, is het toerisme in de streek fel toegenomen. Een schare influencers stak het vuur aan de lont door er filmische Instagramfoto’s te nemen, en de reisoperatoren volgden vrijwel meteen. 

Een post-apocalyptische woestenij waar uitgehongerde straathonden ronddolen tussen verlaten gebouwen die door vegetatie zijn overwoekerd: Pripyat, het stadje van 50.000 inwoners die haast allemaal in de kerncentrale werkten, werd pas 36 uur na de kernramp geëvacueerd. Dat talmen staat centraal in de HBO-miniserie die ook via Telenet Play More te zien is. 

Genoeg voor influencers om naar de streek te trekken om dé Instagramplaatjes in hun feed te kunnen zetten. De grote massa volgde al snel: SoloEast Tours, een lokale reisorganisatie, ontving in mei dit jaar 30 procent meer toeristen in vergelijking met mei vorig jaar. Voor juni, juli en augustus steeg het aantal boekingen sinds de tv-reeks met 40 procent. 

Een foto die is geplaatst door null (@) op

De toegenomen belangstelling voor ‘vakantiebestemming’ Tsjernobyl is niet enkel aan de tv-reeks toe te schrijven. “In maart was ik op de reisbeurs in Berlijn, en daar was tot ieders verbazing een grote stand van Oekraïne die excursies naar Tsjernobyl aanprees. Geheel met belachelijke mensen in nucleaire pakken”, stelt de woordvoerder van het Brugse reiskantoor Asteria Expeditions.

Bij het Antwerpse Sovjet Reizen kan je wel een trip naar Tsjernobyl boeken. “We hebben een vierdaagse Kiev met een dagexcursie naar Tsjernobyl, maar ook een tweedaagse excursie met overnachting in een hotelletje in Pripyat. De vraag is niet toegenomen, al sinds 2012 hebben we elk jaar enkele tientallen boekingen. De voorbije drie jaar was het minder wegens de onstabiele toestand in Oekraïne, maar nu zien we weer meer interesse. Vooral amateurfotografen willen er naartoe.” Imagine Travel uit Brugge kreeg recent enkele aanvragen voor Tsjernobyl en organiseert 5 tot 6 keer per jaar zo’n excursie. Daarnaast is er de Slovaakse reisorganisatie Chernobylwel.come die op haar website - met slogans als ‘Welkom in de Koude Oorlog’ - uitpakt met ‘gratis dosimeters, stofmaskers en minimaal tweemaal daags stralingscontroles’. Je krijgt er zelfs een Tsjernobyl T-shirt bovenop.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@ifarex) op

“Je reinste ramptoerisme”, oordeelt Annick Verschaeve uit Jabbeke, die al twintig jaar met de vzw Tsjernobylkinderen.be vakanties in gastgezinnen organiseert voor Wit-Russische kinderen. Met haar man en zoon ging ze in 2008 een kijkje nemen. “Omdat we al zo lang met die kinderen werkten en wilden zien hoe het daar was. Wel, het was geen plezierreis. Je moet de geigerteller in de gaten houden, op bepaalde plekken mag je niet komen.” Haar man Rik Demonie: “In het besmette gebied dat als ‘veilig’ wordt bestempeld zagen we hoe gewassen geplukt werden en koeien en varkens werden gekweekt. Gezond kan dat toch niet zijn.” 

Een souvenirwinkel aan een checkpoint in de zone.Beeld EPA

Demonie adviseert geïnteresseerden de site in de winter te bezoeken. “De sneeuw houdt de radioactiviteit dan in de grond, in de zomer waaien restanten van cesium en strontium op.” Stilletjes hoopt Demonie dat de hernieuwde aandacht voor de grootste kernramp uit onze geschiedenis hun zoektocht naar gastgezinnen voor Tsjernobyl-kinderen zal vergemakkelijken. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@irene_vivch) op