Kasteelmoord naar assisen: iedereen tevreden

De beslissing van de Brugse raadkamer om het dossier van de kasteelmoord naar assisen te sturen wordt door alle betrokken partijen positief onthaald. Alleen de familie van het slachtoffer had liever gezien dat professionele magistraten zouden oordelen over de moord op Stijn Saelens. Huisarts Andre Gyselbrecht zal dus door een volksjury worden beoordeeld, net als zijn vriend Pierre Serry en twee Nederlanders die bij de huurmoord waren betrokken. Peter Gyselbrecht wordt buiten vervolging gesteld.

mkm, gn, adm, video: Arne Franck

Dokter André Gyselbrecht haalt zijn eerste slag thuis, hij wou koste wat kost dat de zaak voor assisen zou verschijnen.

“Ik ben zeer opgelucht met deze beslissing van de raadkamer”, zegt Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht. “U weet dat ik een groot voorstander ben van het assisenhof, en zeker in deze zaak. Het is al een belangrijke eerste stap dat het parket eens niet krijgt wat het wil. Het is de eerste stap naar een eerlijk, transparant en grondig proces voor het hof van assisen.”

© BELGA

Platteau is ook opgetogen met de buitenvervolgingstelling van de zoon van zijn cliënt: “Ik ben heel blij dat voor die jongen de miserie stopt, dat hij eindelijk kan verdergaan met zijn leven."

Peter Gyselbrecht vrij

Nog opgetogen met de buitenvervolgingstelling is Gert Warson, de advocaat van Peter Gyselbrecht

"Er is inderdaad geen enkel bewijs tegen die man”, zegt mr. Warson: “Hopelijk gaat het parket niet in beroep."

Peter Gyselbrecht zat in 2012 bijna zeven maanden in voorhechtenis. Sinds dinsdag zit hij weer in de cel omdat hij telefoontaps uit het dossier aan de VRT lekte. "Hij heeft daar paniekvoetbal gespeeld. Mijn cliënt voelde zich oneerlijk en onfair bejegend. Hij had erop gerekend dat het parket voor hem de buitenvervolgingstelling ging vragen."

Pierre Serry

Ook de advocaten van Pierre Serry stuurden aan op een proces voor het hof van assisen. "Ik ben uiteraard tevreden met die beslissing, vooral omdat een verwijzing naar de correctionele rechtbank zo goed als definitief was geweest", aldus meester Kris Vincke. "Anderzijds moeten we afwachten wat de KI zal beslissen, dit was slechts een tussenstap."

Familie Saelens

De familie van het slachtoffer blijft voorstander van een correctioneel proces. "Dat zou veel serener verlopen. We zijn niet bang van assisen maar dat zou veel langer duren", reageert hun advocaat Jan Leysen.

Op donderdag 17 november zond het Canvas-programma Terzake getapte telefoongesprekken uit het dossier van de kasteelmoord uit. Zo was er onder andere een vertrouwelijk gesprek te horen tussen meester Leysen en de vader van Stijn Saelens. De volgende dag kondigde de advocaat aan om hiertegen een klacht te overwegen. "Voorlopig gaan we daar zelf geen stappen in ondernemen, aangezien de zaak sowieso al wordt onderzocht."

Twee Nederlandse beklaagden

Behalve huisarts Andre Gyselbrecht en tussenpersoon Pierre Serry worden ook twee Nederlanders doorverwezen naar assisen: Roy Larmit en Evert d.C.

De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord. Zijn neef Roy Larmit zou hem die bewuste dag naar het kasteel gevoerd hebben. De Tilburger blijft erbij dat hij niet wist wat zijn oom in Wingene ging doen. Bij het ronselen van de huurmoordenaar zou ook de Zeeuw Evert d.C. een rol gespeeld hebben.

"Ik ben heel tevreden over de mooie beslissing van de raadkamer, ook over de argumenten die aanvaard zijn", reageert meester Frank Scheerlinck, advocaat van Roy Larmit.

Volgens Scheerlinck is een assisenproces de geschikte manier om dit proces te voeren. "Professionele rechters leveren ook goed werk. Op assisen moeten echter ook de onderzoeksrechter en de politiemensen getuigen. Dat is heel nuttig in de zoektocht naar de waarheid. Ik ben blij dat vandaag is aangetoond dat niet elke magistraat assisen een lachertje vindt."

De beschuldigden riskeren voor een volksjury in principe een zwaardere straf tot levenslang, maar hun advocaten zijn ervan overtuigd dat ze voor de volksjury meer kans maken op “een eerlijker proces”.

Het dossier moet nu wel nog voor een bijkomende controle behandeld worden voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. .

Ophefmakende moordzaak

Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Toen zijn echtgenote, huisdokter Elisabeth Gyselbrecht tussen twee huisbezoeken in even thuis passeerde, vond ze in de inkomhal van het kasteel in het West-Vlaamse Wingene een bloedspoor in de gang. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld.

Op 15 februari werden hij, samen met zijn zoon Peter en zijn vriend, beroepscrimineel Pierre Serry opgepakt en in verdenking gesteld. Dokter Gyselbrecht had Serry gevraagd of hij ervoor kon zorgen dat zijn schoonzoon een lesje kreeg. Saelens zou een van de kleinkinderen van Gyselbrecht hebben misbruikt en was van plan om met zijn gezin naar Australië te verhuizen.

Serry, een man met een aanzienlijk strafblad, betaalde enkele criminele vrienden. Volgens de familie van Stijn Saelens om de man te vermoorden, volgens de verdediging om hem een lesje te leren. Saelens werd doodgeschoten en zijn lichaam werd begraven op een jachtterrein van Serry.

Tumultueuze weken

De zaak nam de afgelopen weken een paar spectaculaire wendingen. Zo zou Pierre Serry, de criminele vriend van dokter Gyselbrecht, bekend hebben dat de moord wel degelijk op bestelling gebeurde. Dat het dus van het begin de bedoeling was om Saelens te doden, en niet om hem “een lesje te leren” zoals Serry tot dan toe altijd volgehouden had.

Peter, de zoon van dokter Gyselbrecht werd aangehouden omdat hij vertrouwelijke telefoongesprekkengelekt heeft aan de VRT. De betrokken journalist in kwestie kreeg op zijn beurt de politie over de vloer voor een huiszoeking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen