Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Chris Froome moet kruis maken over Tourdeelname na zware val in Dauphiné

Chris Froome tijdens de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné. Hoe zwaar zijn val was, is nog niet helemaal duidelijk.Beeld Photo News

Chris Froome zal niet deelnemen aan de Tour de France. De viervoudige Britse Tourwinnaar liep een bekkenbreuk op tijdens de verkenning van het tijdritparcours van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné. 

Het ongeval gebeurde op het eind van de verkenning. Froome was op pad met zijn Nederlandse ploegmaat Wout Poels, die niet ten val kwam. Froome kwam even met zijn hand van het tijdritstuur. Net op dat moment volgde er een windhoos en kwam hij ten val. 

Froome (34) bereidde zich in de Dauphiné voor op de Tour de France, die hij voor de vijfde keer hoopt te winnen. De Brit werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis en dus was het meteen duidelijk dat hij niet meer kon starten in de vierde rit. In het ziekenhuis bleek dat Froome zijn bekken gebroken heeft. Dat betekent dat deelname aan de Tour, die op 6 juli begint, onmogelijk is, bevestigt Froomes team Ineos.  “Uiteraard is dit een klap”, aldus Brailsford. “Nu moeten we eerst Chris opvangen en steunen. Wat de Tour betreft, zullen we een en ander moeten bijsturen.”

De ploeg heeft met de Welshman Geraint Thomas, vorig jaar winnaar van de Tour, en de Colombiaan Egan Bernal nog twee kopmannen voor de Tour. Voor Froome, die de Tour won in 2013, 2015, 2016 en 2017, leek het vanwege zijn leeftijd een van de laatste kansen om zich in het recordrijtje te voegen van renners die de Ronde van Frankrijk vijf keer hebben gewonnen. Dat zijn de Belg Eddy Merckx, de Fransen Bernard Hinault en Jacques Anquetil en de Spanjaard Miguel Indurain.