Direct naar artikelinhoud
Ebola

Ebolavirus steekt voor het eerst grens Congo over naar buurland Oeganda: kleuter gestorven

Een lid van de begraafploeg die afgaat op meldingen van mogelijke sterfgevallen door ebola in Congo.Beeld EPA

In Oeganda is in de nacht van dinsdag op woensdag een vijfjarige jongen overleden aan ebola. Dat meldde het ministerie van Gezondheid. Het gaat om het eerste geval van de ziekte in Oeganda sinds het uitbreken van een epidemie tien maanden geleden in het noordoosten van buurland Congo.

“De jongen testte gisteren positief op ebola in Kasese en overleed afgelopen nacht in quarantaine”, klinkt het woensdag bij het Oegandese ministerie van Gezondheid. Uit voorzorg zijn alle familieleden van de kleuter in quarantaine geplaatst voor observatie.

De vijfjarige was op de terugweg naar Kasese ziek geworden nadat hij met zijn familie een begrafenis had bijgewoond in Congo. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het Oegandese gezondheidsministerie een gespecialiseerd team naar de stad in het westen van Oeganda gestuurd om andere mogelijke oorzaken van de infectie te onderzoeken en mensen met wie de vijfjarige in contact is gekomen, te vaccineren.

Op Twitter meldt de WHO ondertussen dat in de zaak rond de overleden peuter twee andere stalen positief testten op ebola. “We zitten dus met drie bevestigde gevallen van ebola in Oeganda”, citeert de internationale organisatie de Oegandese minister van Volksgezondheid, Jane Aceng. De WHO zal 3.500 vaccins opsturen naar het Afrikaanse land, klinkt het voorts.

Eén na dodelijkste uitbraak

De ebola-epidemie in Congo is de op één na dodelijkste uitbraak van het virus ooit, na de epidemie in West-Afrika van vijf jaar geleden. De bestrijding van de uitbraak wordt ernstig bemoeilijkt door gewapende milities in Oost-Congo en door argwaan van lokale bewoners jegens hulpverleners. Een relatieve meevaller is wel dat in Oost-Congo in de afgelopen tien maanden meer dan 100 duizend mensen zijn ingeënt tegen ebola.

Oeganda is op papier beter in staat om de ebola op te vangen. Dit land heeft niet zulke milities binnen zijn grenzen als Congo. Oeganda’s gezondheidssysteem functioneert ook beter en het land heeft veel ervaring met het bestrijden van ebola. Oeganda heeft volgens de WHO vijf keer eerder te maken gehad met ebola – alleen in Congo was er vaker ebola, dat in 1976 werd ontdekt in Congo, bij de rivier de Ebola.