De foor in Kortrijk vorige maand.
Volledig scherm
De foor in Kortrijk vorige maand. © Henk Deleu

Bestaan de truken van de foor echt? “Wie foefelt, houdt het niet lang vol”

Het kermisseizoen is volop op gang en dan gonst het als vanouds van de geruchten over ‘de truken van de foor’: uitbaters van schietkramen zouden de lopen van hun geweren kromtrekken, in lunaparken zou je nooit die grote pluchen beer of dure horloge kunnen grijpen en aan het eendjeskraam zou niet het aantal punten dat je kind opvist maar wel hoeveel je hebt betaald bepalen vanop welk schap je een prijs mag kiezen.

11 reacties

  • herman mens

    5 jaar geleden
    De grijpkracht wordt ingesteld door een systeem van tandwielen in de kast zelf, de uitbater kan instellen hoeveel beurten er gegrepen moet worden met verminderde kracht, en hoeveel keer er eens écht gegrepen mag worden, dit is géén vaste waarde. Hetzelfde met de loterijkramen, de grote prijzen zitten niet in het mandje met nummers , maar in de zak van de uitbater, die ...als hij genoeg gewone prijsjes heeft verkocht één van de "grotere" prijzen bij in het mandje doet. Enz......
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Denk niet dat die lopen krom staan. Schoot nagenoeg altijd raak. Dat zou met een kromme loop wel heel moeilijk worden. Maar er iets echt mee winnen dat niet. Naar de kermis ga je om plezier te maken. Niet om er rijk te worden.
  • emil ledure

    5 jaar geleden
    Als ge naar de foor weet ge toch dat het geld kost. Die mensen staat daar ook niet voor niks als ge weet hoeveel standgeld ze moeten betalen om daar te staan.
  • Joëlle Mertens

    5 jaar geleden
    Toevallig ken ik toch een gewezeb uitbater van een Lunapark die zelf zegt dat er wel gefoefeld wordt met de grijpkracht. Soms wordt die eens krachtiger gezet. En dan weer minder.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    Grote, waardevolle prijzen worden vaak ‘toevallig gewonnen’ door medewerkers van de foor die zich voordoen als klanten. De volgende dag staat die hoofdprijs er weer. Weinig bezoekers gaan twee keer naar de foor, zodat zulke praktijken niet opvallen; een echte truc van de foor.