Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Vlaams Belang naar derde gesprek met Bart De Wever, sp.a en Groen (nog) niet

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) heeft sp.a en Groen nog niet uitgenodigd voor een derde ronde. Vlaams Belang mag wel langsgaan voor een nieuw gesprek. Volgens politicoloog Nicolas Bouteca is De Wever nog steeds aan het temporiseren en moet de opening naar Vlaams Belang niet ernstig worden genomen.

De partij van Tom Van Grieken mag een derde keer op gesprek bij De Wever, heeft Belga vernomen. Wanneer dat overleg zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. CD&V en Open Vld houden naar goede gewoonte de lippen stijf op elkaar over een eventueel derde gesprek met de formateur. Sp.a en Groen willen wel kwijt dat zij nog geen uitnodiging hebben ontvangen. Ook in de tweede gespreksronde wachtte N-VA met die uitnodiging tot het gesprek met Vlaams Belang was afgelopen.

Stratego

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca moeten daar evenwel geen te grote gevolgen aan worden gekoppeld. “N-VA wil hiermee nogmaals tonen dat het wil luisteren naar de Vlaming, maar ik blijf ervan overtuigd dat het niet echt de bedoeling is om Vlaams Belang aan boord te halen. Het is ook een zinloze discussie, omdat CD&V en Open Vld niet bereid worden gevonden om mee te stappen. Ik denk bovendien dat N-VA zelf ook niet met Vlaams Belang wil regeren. De partij zou daarmee haar argument verliezen dat een stem voor Vlaams Belang een verloren stem is.”

De Vlaamse formateur blijft vooral tijd rekken, vindt Bouteca. “Pas als er meer duidelijkheid komt over wat er federaal mogelijk is, zal men overgaan tot de vorming van een regionale regering. Ik vermoed dat er federaal al gesprekken worden gevoerd tussen PS en N-VA.”

Dat er in Bilzen een breuk in het cordon zou komen, gelooft de politicoloog niet. “Als het in Ninove niet mogelijk was, dan wellicht ook nergens anders. Als CD&V’er Johan Sauwens iets met Vlaams Belang zou beginnen, zou hij onmiddellijk uit zijn partij worden gezet.”