© noAarchitecten

Het Steen in Antwerpen krijgt volledige makeover en wordt deels gesloopt

Het Steen, het middeleeuwse fort aan de Antwerpse Scheldekaaien, krijgt een volledige makeover. Het meest recente deel van het historische gebouw, gaat tegen de grond en in de plaats komt een moderne nieuwbouw. Het Steen krijgt na de renovatiewerken een nieuwe invulling als onthaalcentrum voor cruise-toeristen.

JoRo, PVDP

Het Steen, het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen, wordt vanaf begin 2018 volledig gerestaureerd en gerenoveerd. Het oude deel van Het Steen, dat dateert uit de 13de eeuw, zal worden gerestaureerd. Het bijgebouw, dat dateert uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw, wordt volledig gesloopt en in de plek komt een moderne nieuwbouw. Die nieuwe bijbouw krijgt ook een toren met dakterras dat voor iedereen toegankelijk zal zijn.

© noAarchitecten

Wanneer de werken zijn afgerond, eind 2019, krijgt het vernieuwde Steen een dubbele invulling. Enerzijds wordt het een onthaalcentrum voor cruises. De huidige cruiseterminal zal verdwijnen en aan Het Steen komt een ponton waar zowel de zee- als riviercruises zullen aanmeren. In Het Steen zullen de aangemeerde toeristen ontvangen worden en er een stadswinkel aantreffen.

© noAarchitecten

Daarnaast komt er doorheen Het Steen een belevingsparcours waar aandacht zal zijn voor Antwerpen en haar geschiedenis en troeven, waaronder de diamant.

De vernieuwing van het Steen wordt begroot op 9 miljoen euro. Daar komen nog de kosten bij voor de aanleg van het nieuwe ponton.

Via de procedure van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester selecteerde de stad het ontwerpteam noAarchitecten.

Hernieuwbare energie

De gebruikte energie op de site is hoofdzakelijk hernieuwbaar. Het vernieuwde Steen maakt gebruik van de Schelde als warmte- en koudebron en er is zuidgeoriënteerde dakoppervlakte voor zonnepanelen.

© noAarchitecten

Tot aan de restauratie benut HETPALEIS, theaterhuis voor kinderen, jongeren en kunstenaars, het Steen voor zijn activiteiten. Zo is er een ontmoetingsruimte en worden er momenteel workshops voor kinderen georganiseerd.

Nieuwe toeristische invulling

“Het Steen is de ideale locatie om bezoekers te verwelkomen in onze stad en hen de boeiende en lange geschiedenis van Antwerpen te vertellen“, zegt de bevoegde schepen Koen Kennis. “Deze landmark ligt op het kruispunt van twee belangrijke toeristische assen van de stad. Het ligt midden op de Noord-Zuidas die loopt van het Red Star Line Museum op het Eilandje tot aan het KMSKA op het Zuid. Bovendien ligt het ook op de Via Sinjoor, de Oost-Westas die start aan het monumentale Centraal Station en eindigt aan het indrukwekkende Steen. Met dit knappe staaltje van architectuur en deze nieuwe toeristische invulling krijgt Antwerpen er een mooi internationaal visitekaartje bij.”

© noAarchitecten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer