Repatriëring Belgische IS-kinderen: Theo Francken betwijfelt of het om weeskinderen gaat

Archiefbeeld: kinderen spelen in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië © Belga Image

Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is helemaal niet te spreken over het principeakkoord dat de federale regering met de Koerdische autoriteiten in Irak gesloten heeft om de kinderen van Belgische IS-strijders te repatriëren.

Het akkoord zou in de eerste plaats betrekking hebben op weeskinderen, maar Francken betwijfelt sterk of de ‘Belgische’ kinderen in de kampen geen ouders meer hebben. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Over het akkoord was tot donderdagochtend weinig bekend, behalve dat het enkel op weeskinderen betrekking zou hebben die in Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië zouden zitten.

Francken: ‘Als die moeders meekomen, willen wij ze niet’

Maar Theo Francken is sceptisch. ‘Ik wil dat allemaal nog zien. Het is totaal onduidelijk wat in die kampen aan de hand is. Hoeveel vrouwen (moeders, red.) leven nog? Hoeveel strijders leven nog? De ouders van die kinderen zijn weg, maar komen dan plots terug… Dat het wezen zijn, geloof ik niet. Als expert weet ik dat we alles met een ongelooflijke korrel zout moeten nemen.’

Volgens Francken zal niet alleen blijken dat de betrokken kinderen helemaal geen weeskinderen zijn, maar zal België op basis van rechtspraak verplicht worden om ook hun moeders terug te nemen. ‘En dan zeg ik neen.’

Op de opmerking dat de N-VA destijds mee het principe goedkeurde dat IS-kinderen jonger dan tien jaar naar België mogen terugkeren, antwoordde Francken dat het standpunt van zijn partij gewijzigd is na een aantal juridische uitspraken ter zake. ‘Als die moeders meekomen, willen wij ze niet’, aldus Francken.

De Croo: ‘Wij laten die kinderen niet creperen’

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) reageerde op Francken dat de N-VA’er uitspraken doet over een dossier waarover hij geen informatie heeft en dat na een analyse door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten het licht op groen kon worden gezet voor de repatriëring van zes kinderen die in België geboren zijn en die effectief geen ouders meer hebben.

‘De keuzes die hun ouders gemaakt hebben, zijn overgeeflijk en kunnen we niet goedpraten, maar dat zijn de keuzes van hun ouders. Een aantal van die kinderen is ook ontvoerd geweest en zit daar (in de kampen, red.) in soms verschrikkelijke omstandigheden.’

Volgens De Croo zijn alle kinderen in België geboren, twee van de zes zijn jonger dan tien jaar. ‘Voor alle kinderen is een uitgebreide analyse gebeurd door de militaire inlichtingendienst en uiteindelijk ook door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Het OCAD zegt dat het voor elk van die zes kinderen aanvaardbaar is om hen terug te halen. Als federale regering en als minister moet je vertrouwen hebben in die diensten.’

Elk kind zal na de repatriëring aangepaste begeleiding krijgen in ons land. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het bij deze zes kinderen zal blijven. ‘Dit is geen eenvoudige operatie, vandaar dat we ook geprobeerd hebben dit te groeperen’, aldus De Croo. Er is volgens hem ‘absoluut geen sprake van’ dat er in de toekomst ook ouders zullen worden teruggenomen van Belgische kinderen die in de kampen in Koerdisch gebied verblijven. ‘Maar deze kinderen hebben zelf geen keuze gemaakt. Ten opzichte van wezen zeggen wij niet dat we hen zomaar laten creperen.’ De Croo wijst er ook op dat België niet het enige Europese land is dat beslist heeft kinderen van IS-strijders terug te halen.

‘OCAD kent Europees recht onvoldoende. Die ouders komen mee’, riposteerde Francken meteen via Twitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content