Driemaal per week rood vlees eten verhoogt kans op vroege dood met 10%
Drie keer per week rood vlees eten verhoogt het risico op vroegtijdige dood met 10 procent, dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ruil je één portie rood vlees per dag voor één portie vis, dan verlaag je het risico op overlijden al met 17 procent.
Een hoge inname van rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, werd eerder al in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Maar er was echter weinig bekend over hoe veranderingen in de hoeveelheid geconsumeerd rood vlees het risico op vroegtijdige sterfte kunnen beïnvloeden.
Om dat verder te onderzoeken, heeft een team van onderzoekers van Harvard T.H Chan School of Public Health in Massachusetts gekeken naar het verband tussen de consumptie van rood vlees over een periode van acht jaar met de sterfte in de daaropvolgende acht jaar.
De onderzoekers gebruikten gegevens voor 53.553 in de VS geregistreerde vrouwelijke verpleegsters, met een leeftijd van 30 tot 55 jaar, van de Nurses’ Health Study (NHS) en 27.916 Amerikaanse mannelijke gezondheidswerkers, met een leeftijd van 40 tot 75 jaar, van de Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Alle deelnemers waren aan het begin van het onderzoek vrij van hart- en vaatziekten en kanker.
Om de vier jaar werd de deelnemers gevraagd een vragenlijst in te vullen waarin hen werd gevraagd hoe vaak zij het afgelopen jaar elk voedsel aten, variërend van “nooit of minder dan één keer per maand” tot “zes of meer keer per dag”. Tijdens de studieperiode bedroeg het totale aantal sterfgevallen door welke oorzaak dan ook 14.019 (8.426 vrouwen en 5.593 mannen). De belangrijkste oorzaken waren hart- en vaatziekten, kanker, ademhalingsziekten en neurodegeneratieve ziekten.
Na aanpassing voor leeftijd en andere potentieel invloedrijke factoren, stelden de onderzoekers vast dat het eten van zowel verwerkt als onbewerkt rood vlees 3,5 keer per week of meer gedurende een periode van acht jaar geassocieerd werd met een 10 procent hogere kans op overlijden.
Op dezelfde manier werd het verhogen van de inname van verwerkt rood vlees, zoals spek en worst, met 3,5 porties per week of meer geassocieerd met een 13 procent hoger risico op overlijden, terwijl het verhogen van de inname van onbewerkt rood vlees geassocieerd werd met een negen procent hoger risico.
Gezondere alternatieven
Het team ontdekte ook dat het ruilen van rood vlees voor gezondere alternatieven op basis van dieren of planten gepaard ging met een lager risico op overlijden bij zowel mannen als vrouwen. Het ruilen van één portie rood vlees per dag voor één portie vis was bijvoorbeeld gekoppeld aan een 17 procent lager risico op overlijden.
De onderzoekers zeggen dat de bevindingen “een praktische boodschap aan het grote publiek geven over hoe dynamische veranderingen in rode consumptie geassocieerd wordt met gezondheid”.
“Een verandering in de eiwitbron of het eten van gezond plantaardig voedsel zoals groenten of volle granen kan de levensduur verlengen”, schrijven ze.
Belasting op rood vlees
De studie volgt op een oproep van onderzoekers van de Universiteit van Oxford om een belasting op rood vlees op verwerkt voedsel zoals worst en spek in te voeren.
In november 2018 beweerden de onderzoekers dat het verhogen van de prijs van rood vlees met maximaal 80 procent tot bijna 6.000 doden per jaar zou voorkomen.
Wereldwijd zou dit 220.000 minder sterfgevallen per jaar betekenen en een besparing van 35 miljard euro als elk land een belasting zou invoeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OPROEP. Ben je onherkenbaar na een plastische ingreep?
-
Spaargids.be
Meer spaarrente strikken? Met deze tips loop je je getrouwheidspremie niet mis
In hun strijd om nieuwe klanten te werven en onder druk van de markt, krikten de banken hun spaarrentes de laatste tijd weer regelmatig op. Resideert je spaargeld al enige tijd op dezelfde rekening, bestaat de kans dat je elders inmiddels een interessanter spaartarief hebt gespot. Is het dan slim om je centen meteen over te hevelen? Of zitten er addertjes onder het gras? Spaargids.be vertelt je wat je niet mag ontgaan. -
Livios
Vermijd tot 20% rendementsverlies: zo reinig je je zonnepanelen (niet)
Voor een optimaal rendement van je zonnepanelen, is een regelmatige onderhoudsbeurt geen overbodige luxe. Maar hoe vaak moet je je zonnepanelen reinigen? Welke producten gebruik je daarvoor? En kan je dit zelf doen? Deze tips van bouwsite Livios helpen je op weg. -
-
PREMIUM
Hoe komt het dat sommige mensen er zo lang jong blijven uitzien?
-
PREMIUM
Zo ontstaan en verzorg je littekens: “Dit heb je altijd geleerd, maar doe je beter niet”
Of ze nu het resultaat zijn van een ongeluk, een operatie of een wonde: bijna iedereen heeft littekens, maar niet ieder litteken is hetzelfde. Welke soorten bestaan er? Wat kan je doen om de vorming van een lelijker litteken te voorkomen? En welke behandelingen bestaan er? “Na anderhalf tot twee jaar drukt een litteken definitief zijn stempel op jouw huid”, onderlijnt dermatoloog Thomas Maselis. Hij zet de do’s en don’ts bij het verzorgen van littekens op een rij. -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
PREMIUM12
Mazelen en kinkhoest in opmars: wat is er aan de hand? “Het is een killervirus voor kinderen”
-
Voor wie hard feest met drugs, bestaan nu supplementen tegen de kater. “Verzacht gespannen spieren”
-
PREMIUM
“Je hartslag speelt een belangrijke rol bij vetverbranding”: zo krijg je je lichaam fit tegen de zomer
Het jaar is al aardig opgeschoten en velen schieten in actie om hun lichaam fit te krijgen tegen de zomer. Maar hoe verbrand je nu het meeste lichaamsvet? Welke rol speelt je hartslag daarbij? En wat als je enkel gewicht wilt verliezen? Inspanningsfysioloog Kobe Vermeire (UZ Gent) tipt belangrijke aandachtspunten: “Want velen sporten op gevoel, maar boeken geen vooruitgang.” -
PREMIUM
“De helft minder drinken, levert meer dan de helft winst op voor je gezondheid”: met dit stappenplan lukt het nog ook
Na de feesten is een ideaal moment om je relatie met alcohol te bekijken. Een maand lang alle alcohol afzweren met Dry January is een optie, of je kiest voor een gematigd plan met Damp January: een periode minder drinken. Werkt dat even goed? Voor professor Geert Dom (Universiteit Antwerpen) is het duidelijk: “Minder drinken is altijd winst voor je gezondheid.” In een 4-stappenplan legt de prof uit hoe je de stap zet én het ook volhoudt. -
PREMIUM
“1 op de 2 vrouwen rond de 45 jaar had er al een.” Dit moet je weten over vleesbomen
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageergianni de moor
piet devlieger
freddy depaepe
Jan Catrysse
Francis smet