Direct naar artikelinhoud
DM ZaptDagelijkse kunst

Hoe ‘Dagelijkse kunst’ elke aflevering wel een wolkje poëzie de lucht in schiet

Alicja Gescinska.Beeld Stefaan Temmerman

Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over Dagelijkse kunst, de videoreeks van Klara.

U kent Klara als het radiostation dat u opzet wanneer de berichtgeving over de coalitievorming u de strot uitkomt en u er weer even aan herinnerd wil worden dat de mens ook nog tot schoonheid in staat is. Behalve radioprogramma’s maakt het cultuurnet van de VRT echter ook video’s. Geef op vrt.be de woorden ‘Dagelijkse kunst’ in en u staart binnen de kortste keren naar een menukaart vol filmpjes waarin “boeiende mensen u tonen welke objecten hen inspireren of gelukkig maken”.

De titel Dagelijkse kunst wil wat té nadrukkelijk een verheven tegengewicht zijn voor Dagelijkse kost: de kookfranchise van Jeroen Moes. Maar de filmpjes zelf zijn prachtig. De mensen die erin geportretteerd worden, denken dat ze de schoonheid van hun favoriete bezittingen verklaren, maar halen vooral de schoonheid in zichzelf naar boven.

Tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir vertelt over een kleurrijke stoel die ze ooit op de Antwerpse Vrijdagmarkt kocht. Toen ze besefte dat ze de stoel niet in haar eentje naar huis kon dragen, vroeg ze haar man om haar met de auto te komen halen. Dat duurde even en dus bleef ze de hele namiddag in haar nieuwe stoel zitten terwijl ze met een vriendin pintjes dronk. Sindsdien is de stoel haar hoogstpersoonlijke overwinning op de voorspelbaarheid van het bestaan. Dat zegt ze niet letterlijk, maar ik hoor het wel.

Filosofe Alicja Gescinska toont een bundel met zeldzame tekeningen van Paul Snoek. Die kocht ze samen met haar man toen ze nog studeerden, voor het naar studentennormen angstaanjagende bedrag van 15.000 frank. “Nu kunnen we niet meer uit elkaar gaan”, hadden ze tegen elkaar gezegd. “Anders moeten we de bundel in twee delen en dat gaat niet.” Of hoe je ook in een filiaal van De Slegte kan trouwen.

Lege notitieboekjes

En zo schiet elke aflevering van Dagelijkse kunst wel een wolkje poëzie de lucht in. Schrijver Bart Moeyaert stalt de ringen uit die hij als snotaap van zijn liefjes kreeg. “Ik had toen nog niet door dat mijn liefjes eigenlijk jongens moesten zijn.” Muzikante Lara Chedraoui toont haar indrukwekkende verzameling lege notitieboekjes. “Ik schrijf er nooit iets in omdat ik schrik heb om ze te verpesten.” En journalist Serge Simonart laat een telefoon zien die nog in het kantoor van Winston Churchill heeft gestaan, maar waarmee hij vandaag nauwelijks nog kan bellen. “De moderne tijd saboteert mij.”

De Dagelijkse kunst-video’s zullen u geen verklaring aanreiken voor de verrijzenis van het Vlaams Belang of de wreedheid van het Soedanese regime. Maar ze zullen u wel verrassen en vertederen. Ik ben geneigd dat een nog grotere prestatie te vinden.