Direct naar artikelinhoud
Mode

Vlaamse influencer Sarah Dimani (26) hangt hoofddoek aan de haak

Sarah DimaniBeeld Dena Huys

‘Deze beslissing maakt mij niet minder moslima en ik zal blijven praten over wat het betekent om moslima te zijn in deze samenleving.’ Met die woorden postte de Vlaamse influencer Sarah Dimani (26) een foto van zichzelf op Instagram, voor het eerst in zeven jaar zonder hoofddoek. Een keuze waarop verdeeld wordt gereageerd.

Ze ging bewust door het leven als mipster, een moslima-hipster, een jonge fashionista mét hoofddoek. En ze had een achterban van ruim 106.000 volgers op Instagram, voor wie het vestimentaire statement een grote inspiratie betekende. Het maakte van Sarah Dimani eind 2015 de eerste covergirl met hidjab van het vrouwenblad Flair. “Een mijlpaal voor moslima’s in Vlaanderen”, zei ze toen.

Vorige zomer getuigde de Antwerpse met Marokkaanse roots nog in De Morgen over haar keuze. “Ik draag ze pas een aantal jaar. Voorheen was ik niet intens bezig met religie, maar nadat ik op reis een aantal boeken las over de islam, koos ik bewust voor de hoofddoek. Je moet kledij dragen waar je je goed in voelt. Punt. Dat is emancipatie.”

Maar onlangs besloot Dimani de hidjab weer aan de haak te hangen. Geen eenvoudige keuze, schrijft ze bij haar bijbehorende Instagram-post. “Een hoofddoek dragen houdt een grote verantwoordelijkheid in en ik voel al een tijdje dat ik die gelofte niet kan waarmaken. Ik blijf liever oprecht met mezelf en God, en ik heb liever respect voor de dingen dan dat ik een hoofddoek draag omwille van de foute redenen of in het belang van de gemeenschap.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@saraahdii) op

Internetmoefti’s

En die liet van zich horen. Sommige volgers zijn teleurgesteld in hun rolmodel-met-hoofddoek. “Het is de hidjab die maakt wie je bent, het maakt je uniek, het is een geschenk van Allah”, schrijft iemand. “Laat je alsjeblieft niet onder druk zetten door de verwesterde en geseculariseerde samenleving.” Ze vinden het ook jammer dat ze haar beslissing net na de ramadan heeft genomen.

Maar evenveel volgers hebben ook begrip voor haar keuze. Onder hen zangeres/presentatrice Nora Gharib, zelf een moslima die geen hoofddoek draagt. “Een hoofddoek dragen maakt je geen goed persoon, net zoals geen hoofddoek dragen je geen slecht persoon maakt”, schrijft ze. 

Ook Hicham El Mzairh, gemeenteraadslid voor sp.a in Antwerpen, neemt het voor haar op. Op Facebook hekelt hij “het gelynch” door “hypocriete internetmoefti’s”.

“Anno 2019 zijn er dus nog altijd mensen die denken dat ze het recht hebben om te bepalen hoe hun geloofsgenoten hun religie moeten beleven”, schrijft hij. “Zij denken dat ze het recht hebben om de vrijheid van anderen in te perken. Zij denken dat ze het patent hebben op wat halal of haram is. Terwijl islam als religie meer vrijheid gunt aan de mensen door ‘Ijtihad’ (vrij denken) toe te passen.”

Dimani haalde een master grafisch ontwerp, commerciële kunst en beeldvorming aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Vandaag beheert ze de sociale media van Wanna Work, een online job­platform dat de internet­generatie aan een job helpt.