Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Amerikaanse overheidswaakhond: ‘Kellyanne Conway moet weg uit het Witte Huis’

Kellyanne Conway en president Donald Trump.Beeld Photo News

Het Amerikaanse federaal onderzoeksagentschap OSC vindt dat Kellyanne Conway, een belangrijke adviseur van president Donald Trump, verwijderd moet worden uit het Witte Huis. Ze heeft zich volgens het agentschap niet gehouden aan de regels voor personeel van het Witte Huis.

Volgens het agentschap heeft Conway diverse malen de zogenoemde ‘Hatch Act’ overtreden. Die verbiedt belangrijke medewerkers van het Witte Huis politiek te bedrijven. Conway ging in de fout door diverse malen politiek commentaar te geven in tv-programma’s en op sociale media.

Sinds februari van dit jaar heeft Conway “herhaaldelijk uitspraken gedaan over het succes van uw herverkiezingscampagne of de gebreken van kandidaten voor de Democratische partij”, luidt het in een brief aan president Trump. Omdat Conway de regels diverse malen heeft overtreden en “veronachtzaamd”, adviseert het agentschap haar weg te sturen. 

‘Grondwettelijke rechten geschonden’

De kans lijkt klein dat het zover zal komen. Persmedewerker Steven Groves van het Witte Huis noemt het advies in een reactie “ongezien”, en beweert dat de grondwettelijke rechten van Conway geschonden worden. “De acties van het OSC zijn zwak en schenden haar recht op vrije meningsuiting en op een eerlijk proces. Anderen, van alle politieke strekkingen, hebben al bezwaar geuit tegen de onduidelijke en willekeurig toegepaste regels van het OSC, die een afschrikkingseffect hebben op de vrije meningsuiting. Het OSC zou er zelf misschien op moeten letten eerlijk en onpartijdig te handelen.”

Kellyanne Conway zelf heeft nog niet gereageerd, maar sprak eerder al tegen dat haar televisie-optredens een overtreding waren van de Hatch Act.