Direct naar artikelinhoud
Update

Magnette: ‘Het is of de N-VA zonder de PS, of met de PS en zonder de N-VA’

Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

De PS zal niet onderhandelen met N-VA. Dat heeft Paul Magnette (PS) nogmaals benadrukt op de RTBF, nadat voorzitter Elio Di Rupo vanochtend even de deur op een kier leek te zetten voor een federale coalitie met N-VA. Omdat een dergelijke coalitie volgens Magnette onmogelijk is, pleit hij voor een noodregering van een jaar.

“We hebben een heel duidelijk standpunt. Het is of de N-VA zonder de PS, of met de PS en zonder de N-VA. We onderhandelen niet met de N-VA, want die partij wil confederalisme en dat willen wij niet. We willen over dringende zaken praten”, zei Magnette in Jeudi en Prime.

Magnette stelt voor tijd te winnen met een noodregering. Die zou bestaan uit de huidige minderheidsregering van MR, Open Vld en CD&V, aangevuld met PS/sp.a en Groen/Ecolo. Die noodregering zou dan een programma voor een jaar kunnen uitwerken rond sociaal en ecologisch beleid.

Het zou niet de eerste keer zijn dat in ons land een interim-regering gevormd wordt. Na de verkiezingen van 2007 werd de regering-Verhofstadt III gevormd, die regeerde van 21 december 2007 tot 20 maart 2008 en opgevolgd werd door de regering-Leterme I.

“We moeten een maandenlange crisis vermijden”, meent Magnette, “net als nieuwe verkiezingen.”

Verwarring

Eerder vandaag was er even verwarring ontstaan nadat partijvoorzitter Elio Di Rupo de deur op een kier leek te zetten voor een coalitie met N-VA. Later sloeg hij die echter weer helemaal dicht.

Als N-VA haar communautaire eisen laat vallen, wordt een coalitie tussen beide partijen wel mogelijk, had hij gezegd in La Première. “Dan zou het een heel ander universum kunnen zijn. Ik geloof dat de burgers vandaag vooral concrete oplossingen vragen voor hun alledaagse leven: koopkracht, extra inkomsten, gezondheidszorg... Ze vragen helemaal niet dat we ons in een nieuwe staatshervorming storten. We moeten er alles aan doen om dat te vermijden.” 

“Laat het duidelijk zijn: de PS wenst niet te besturen met de N-VA”, klonk het later op Twitter. 

Twitter bericht wordt geladen...

Bij N-VA werd er niet gereageerd op de uitspraken van Di Rupo. “Over de formatie behouden we alle discretie”, klonk het. Een partijbron benadrukte wel dat de N-VA bij haar uitgangspunt blijft dat ze een centrumrechts beleid wil realiseren en dat dat met de PS onmogelijk is.

Verwarring
Beeld BELGA