Videospeler inladen...

Pijnspecialisten: "Medicinale cannabis is vooralsnog geen wondermiddel tegen pijn"

Drie verenigingen van pijnspecialisten waarschuwen voor het gebruik van medicinale cannabis om pijn te bestrijden. Volgens hen zijn er onvoldoende bewijzen dat medicinale cannabis effectief werkt.Ā 

Het gaat om de Belgian Pain Society (BPS), de Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding (VAVP) en Groupe RĆ©gional Interdisciplinaire Douleur (GRID). De verenigingen voor pijnbestrijding vinden dat het grote publiek een verkeerd beeld heeft van cannabinoĆÆden of producten die zijn afgeleid van cannabis.Ā Ze wijzen ook op de risico's op verslaving en psychose. Voor hen is het dringend tijd voor meer onderzoek vooraleer artsen medicinale cannabis voorschrijven.

Geen wondermiddel

ā€œMedicinale cannabis is vooralsnog geen wondermiddel voor pijnbestrijding. Hoewel in de media vaak het tegendeel gesuggereerd wordt, bestaat hiervoor absoluut niet voldoende wetenschappelijke onderbouwing,ā€ zegt dokter Koen Van Boxem, voorzitter van VAVP.

Daarom moeten we volgens de artsen cannabinoĆÆden op dezelfde manier behandelen als opioĆÆden. Dit zijn pijnstillende stoffen zoals morfine, die worden gebruikt om pijn te bestrijden. Het risico is dat mensen verslaafd kunnen geraken aan medicinale cannabis.

Anderen zijn het daar niet mee eens. Zij maken duidelijk een onderscheid tussen verslavende cannabis, met THC, en niet verslavende cannabis.

In de Verenigde Staten zijn er vandaag minstens 2,5 miljoen mensen verslaafd aan pijnstillende stoffen, en sterven er meer mensen aan dan aan heroĆÆnegebruik.Ā 

Dr. Bruno Leroy

ā€œWe willen vermijden dat we met de medicinale cannabis in hetzelfde straatje terecht komen als de opioĆÆden. Hieraan zijn vandaag in de Verenigde Staten minstens 2,5 miljoen mensen verslaafd en sterven er meer mensen aan dan aan heroĆÆnegebruik. De laatste 20 jaar zijn er hierdoor meer dan 400.000 extra doden gevallen. Om dergelijke toestanden te vermijden met cannabinoĆÆden is een kritische terughoudendheid broodnodigā€, aldus dokter Bruno Leroy, voorzitter van GRID.

Toegelaten geneesmiddel niet goed genoeg

Het enige toegelaten geneesmiddel op basis van cannabis, Sativex, mag enkel voorgeschreven worden door een neuroloog. Volgens de pijnspecialisten zijn de effecten van dit middel eerder beperkt. Hiervoor verwijzen ze naarĀ het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische informatie (BCFI).Ā 

Bestaande studies wijzen dus op het beperkte effect van cannabinoĆÆden op pijn

Dr. Koen Van Boxem

Het is dan ook om deze redenen dat dokter Van Boxem oproept om de doeltreffendheid van medicinale cannabis verder te onderzoeken. ā€œBestaande studies wijzen dus op het beperkte effect van cannabinoĆÆden op pijn. Het gebrek aan wetenschappelijke onderbouw van de werking in verhouding tot de risicoā€™s zijn volgens ons voldoende reden om uiterst waakzaam te zijn over het gebruik van medicinale cannabis", zegt hij.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:Ā 

Videospeler inladen...

Meest gelezen