Amerikaanse schrijfster wint eerste grote prijs én 100.000 euro… dankzij Vlaamse bibliotheek

© mvn

De Amerikaanse Emily Ruskovich heeft de Dublin Literary Award ter waarde van 100.000 euro gewonnen. Met dank aan de Brugse bibliotheekmedewerker Els Depuydt, die haar auteursdebuut als enige nomineerde. “Maar ze hoeft me niet te bedanken.”

Koen Theuns

“Geschokt, nederig, overweldigd door dankbaarheid”: Ruskovich kwam woorden tekort op de uitreiking van de Dublin Literary Award, met 100.000 euro de grootste literatuurprijs voor Engelstalige romans. Begrijpelijk, want de jury verkoos haar werk boven dat van een rist gevestigde auteurs.

En dat ze op de lijst met kandidaten was beland, had ze slechts te danken aan één van de vierhonderd stemgerechtigde bibliotheken: de openbare bibliotheek van Brugge. Die had haar werk - in de Nederlandstalige vertaling - als enige genomineerd. Ruskovich had dan ook niets dan lof voor die “buitengewoon vriendelijke bibliothecaris uit Brugge” tijdens haar speech. “Ik ken je naam niet, maar je hebt mijn leven veranderd. Ik wou dat ik je persoonlijk kon bedanken.”

Die buitengewoon vriendelijke bibliotheekmedewerker luistert naar de naam Els Depuydt. Dat ze eigenhandig de Amerikaanse schrijfster 100.000 euro rijker gemaakt heeft, wil ze zelf niet gezegd hebben. “Dat heeft ze helemaal aan zichzelf te danken, Idaho is gewoon een heel goed boek. Ik ben ook blij dat zij als beginnend auteur de prijs gewonnen heeft, want voor haar maakt dat echt een verschil. Maar het is inderdaad wel straf dat je van achter je computerscherm iemands leven kan veranderen”, zegt Depuydt, die in de Brugse openbare bibliotheek verantwoordelijk is voor de collectievorming. “Of we nog een bezoekje van haar verwachten? Dat is helemaal niet nodig, al is ze natuurlijk altijd welkom.”

Extra exemplaren besteld

De bibliotheek bestelde inmiddels extra exemplaren van het boek, die het de komende weken in de kijker zet. “Idaho gaat over een koppel waarvan de man een duistere voorgeschiedenis verbergt. En terwijl hij te kampen krijgt met een vorm van dementie, probeert zijn wederhelft dat verleden te ontrafelen. Het speelt zich af tussen de bomen, in de bergen. Heel beklemmend allemaal, en ook heel speciaal geschreven.”

Het is overigens de derde keer dat een nominatie van de Brugse bibliotheek het tot de shortlist van tien kandidaat-winnaars schopte. “Dat onze nominatie nu ook bekroond werd, beschouwen we toch als een eer”, zegt directeur-bibliothecaris Koen Calis.