Direct naar artikelinhoud
Regeringsvorming

Rollende ogen en diepe zuchten: noodregering van Magnette valt in Vlaanderen op koude steen

Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

PS-kopstuk Paul Magnette wil een tijdelijke noodregering vormen zonder N-VA. Maar bij de Vlaamse partijen levert zijn voorstel enkel rollende ogen en diepe zuchten op. ‘Dit is noch de juiste methode, noch het juiste moment.’

Paul Magnette (PS) pleitte donderdagavond voor de vorming van een federale noodregering die minstens een jaar de meest urgente problemen in ons land zou aanpakken. Een verrassend voorstel waarmee hij wil vermijden dat de regeringsvorming eindeloos zou aanslepen. Op dit moment staan PS en N-VA, de twee grootste partijen, immers lijnrecht tegenover elkaar. Zijn suggestie: vul de huidige minderheidsregering van CD&V, Open Vld en MR aan met socialisten en groenen. En dus niet met N-VA.

CD&V-voorzitter Wouter Beke veegde dit scenario vanochtend al van tafel. “Ik heb de PS gisteren drie keer iets anders horen verklaren over N-VA (eerst zette voorzitter Elio Di Rupo de deur op een kier, daarna gooide Magnette ze weer dicht, adb). Maar onderhandelen doe je aan tafel, en niet door iedere keer iets anders te vertellen op televisie. Dat zou de PS moeten weten. De grootste partijen van dit land hebben de verantwoordelijkheid om samen rond tafel te gaan.”

Ook bij de andere Vlaamse partijen valt het voorstel van Magnette op een koude steen. Groen-voorzitter Meyrem Almaci spreekt van een “vlucht vooruit”. Nu al een noodregering op tafel leggen, is volgens Almaci “noch de juiste methode, noch het juiste moment.” Ze roept Magnette op om de federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a), die in opdracht van koning Filip de coalitiemogelijkheden verkennen, hun werk te laten doen.

Twitter bericht wordt geladen...

“Soms zijn voorstellen zo compleet naast de kwestie, dat het gewoon geen zin heeft om er zelfs maar commentaar op te geven”, vindt ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op Twitter. De Vlaamse liberalen noemen het absurd om minder dan drie weken na de verkiezingen al af te komen met een noodregering. Eerst moeten N-VA en PS deftig rond tafel gaan. Ook bij sp.a valt te horen dat het manoeuvre van Magnette “niet zo verstandig” is. Vanuit Wallonië een voorafname maken over de keuze die Vlaamse partijen moeten maken, komt niet goed over.

En de N-VA? Die houdt zich wijselijk afzijdig. “We blijven discreet over formatievoorstellen”, zegt de partijwoordvoerder. De uitgangspunten van de Vlaams-nationalisten blijven wel overeind: ofwel centrumrechts, ofwel confederalisme. Als de partij in zee moet met de PS, dan is het dus om te onderhandelen over het confederalisme.