Direct naar artikelinhoud
Politiek

Formatie Brussel: PS onderhandelt verder met Ecolo en DéFI

Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx.Beeld Photo News

De PS wil met Ecolo en DéFI verder onderhandelen over de vorming van een Brusselse regering. Dat hebben informateurs Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort (beiden PS) vandaag aangekondigd. Maar Open Vld wil absoluut MR aan boord. 

De Brusselse formatie volgt haar eigen logica. Eerst wordt gezocht naar meerderheden in de beide taalgroepen, daarna proberen die samen een regering te vormen. Aan Nederlandstalige zijde viel al een voorlopig akkoord uit de bus tussen socialisten, liberalen en groenen. 

Nu ook bij de Franstalige Brusselaars de gesprekken vorderen, wordt dus gewerkt aan een coalitie van PS, Ecolo, DéFI, Groen, Open Vld en one.brussels-sp.a. Vervoort wordt de formateur aan Franstalige kant, Elke Van den Brandt aan Nederlandstalige kant, aldus Onkelinx. Volgende week wordt een basistekst voorbereid. De echte onderhandelingen starten normaliter op 24 juni.

Dwars

Maar nu al liggen de Vlaamse liberalen dwars. Open Vld wil koste wat het kost de MR in de Brusselse regering. Vorige week had de partijtop al aan kopstukken Guy Vanhengel en Sven Gatz gevraagd om te “temporiseren”. De partij wil op die manier verhinderen dat de Brusselse formatie hen federaal parten speelt. Open Vld zou in de meerderheid die nu op tafel ligt helemaal aan de rechterkant van het bed liggen in een overwegend linkse regering. Dat zou de federale gesprekken kunnen bemoeilijken. Voor MR zou een terugkeer naar de regering overigens een einde maken aan vijftien jaar oppositie in Brussel.

Twitter bericht wordt geladen...

Guy Vanhengel liet ook weer verstaan dat zijn partij absoluut de MR aan boord wil. “Open Vld vraagt aan de formateurs in Brussel bedenktijd te nemen. We herhalen ons pleidooi om ook aan liberale kant de MR bij de formatie te betrekken”, communiceerde hij via Twitter. Per sms laat Vanhengel verstaan geen verdere commentaar kwijt te willen. “Ik heb mezelf een volledig mutisme opgelegd tot aan de eedaflegging van een nieuwe Brusselse regering.”

“Ons nationaal partijbestuur is heel duidelijk geweest: we willen na drie legislaturen dit keer ook MR erbij. Als Groen Ecolo erbij mag vragen, is het logisch dat wij ook onze eisen stellen”, zegt Brussels gemeenteraadslid Els Ampe. “MR is onze best mogelijke partner om bijvoorbeeld nieuwe tramlijnen en een 5G-verbinding te realiseren. We hebben dat al geprobeerd zonder MR in de regering, dat bleek geen succes. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, laat staan vier keer.”