"Je kan niet anders dan vaststellen dat de PS zowel communicatief als inhoudelijk met een probleem zit"

PS-voorzitter Elio Di Rupo die zegt dat er met de N-VA gepraat kan worden, PS-kopstuk Paul Magnette die enkele uren later stelt dat daar geen sprake van kan zijn en zelf met het voorstel van een tijdelijke noodregering op federaal niveau op de proppen komt. Wat is er aan de hand bij de PS? "Het sluimerende conflict wordt nu helemaal blootgelegd", zegt Wetstraat-journalist Ivan De Vadder. "De PS zit met een probleem en de federale regeringsvorming is er niet makkelijker op geworden."

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

Een tijdelijke noodregering van dringende zaken die problemen als de klimaatcrisis en de begroting moet aanpakken. Het is het opmerkelijke voorstel waarmee PS-kopstuk Paul Magnette gisteravond op de RTBF uitpakte.

Concreet wil Magnette de huidige federale regering, zonder meerderheid in het parlement, uitbreiden met de socialisten en de groenen. Maar niet met de N-VA.

's Ochtends had PS-voorzitter Elio Di Rupo wel een ander geluid laten horen bij de RTBF. Daar had hij laten verstaan dat er eventueel gepraat kan worden met de N-VA over de vorming van een federale regering. Een kleine opening dus, die weliswaar even later al via Twitter werd bijgestuurd. "We wensen niet met de N-VA te besturen", aldus Di Rupo.

"Sluimerende conflict wordt nu blootgelegd"

Wat is er aan de hand bij de PS? "Je kan niet naast de vaststelling dat de PS een probleem heeft, zowel inhoudelijk als communicatief. Als je 's ochtends de PS-voorzitter, die door sommigen Dieu (God, nvr) genoemd wordt, hoort zeggen dat er een opening is richting de N-VA, en als je Paul Magnette, de kroonprins bij de PS zeg maar, net het tegenovergestelde hoort zeggen, is dat de enige conclusie", zegt Wetstraat-journalist Ivan De Vadder.

De strijd die voorbije jaren intern woedde bij de Franstalige socialisten, komt nu aan de oppervlakte. "Het conflict wordt nu blootgelegd. De kritiek dat Elio Di Rupo van de oppositiekuur geen gebruik gemaakt heeft om de partij te verjongen -lees: de macht door te geven aan Paul Magnette- die sluimert al lang. Nu wordt dat in volle openheid uitgespeeld."

Er staat in de federale regeringsvorming nauwelijks iets op poten en er wordt al aan die poten gezaagd.

Ivan De Vadder

"Je creëert meer problemen dan dat je ze oplost"

Het idee van Magnette ligt al goed en wel in de prullenmand nog voor het deftig op tafel lag. Zowel CD&V als Open VLD als Groen hebben laten weten dat ze zijn voorstel van een noodregering niet zien zitten en ook niet gepast vinden. Wat dacht Magnette eigenlijk toen hij zijn plan uit de doeken deed?

"Je ziet nu dat de partijen die de verkiezingen verloren hebben, waarbij ook de PS, hun wonden op hun eigen manier likken. We zijn nauwelijks drie weken na de verkiezingen, waarom nu al spreken over een noodregering, om een crisis en nieuwe verkiezingen te vermijden? De PS is bezig met wat er zou kunnen gebeuren en zit al met nieuwe verkiezingen in gedachten, nog voor er iets concreets beweegt op federaal niveau."

"Er staat nauwelijks iets op poten en er wordt al aan die poten gezaagd. Moeilijk. Nog los van de eis over wie wel en niet in die noodregering moet zitten. Aan Vlaamse zijde zonder de N-VA, dat ligt heel gevoelig. Je creëert hiermee meer problemen dan dat je ze oplost."

"Makkelijker is het er niet op geworden"

De uitspraken van Magnette maken de federale regeringsvorming er niet makkelijker op, in hoeverre die al niet makkelijk verliep, zegt De Vadder. "Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) proberen met de moed der wanhoop te zoeken naar antwoorden en mogelijkheden. Je merkt ook aan Vlaamse zijde dat de lippen over die regeringsvorming stijf op elkaar blijven. En dan zetten ze bij de PS langs twee kanten de kanalen open."

De PS heeft zich eigenlijk onverantwoordelijk gedragen met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. "Het lijkt wel op het ondermijnen van het werk van de informateurs. Bovendien heeft het ook een invloed op de Vlaamse regeringsvorming, waar duidelijk wordt gewacht en gekeken wat er op federaal niveau gebeurt. Makkelijker is het er niet op geworden", besluit De Vadder.

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend":

Meest gelezen