Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Shutterstock

Een op de zes Belgen wordt als arm beschouwd

Het armoederisico blijft stijgen in België. In 2018 werd een op de zes (16,4 procent) als arm beschouwd op basis van het inkomen. Dat is het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 2004, zo meldt het Belgische statistiekbureau Statbel vrijdag.

14 reacties

  • Filip Catz

    5 jaar geleden
    Wat weinigen beseffen is dat mensen niet allemaal even sterk, gezond of slim zijn. Vaak met kleine handicaps of chronisch ziekelijk reeds vanaf jonge leeftijd, en het ligt niet altijd aan levensstijl. Deze mensen hebben vaak geen gemakkelijk leven, krijgen vaak lastige of ongezonde slechtbetaalde jobs, sukkelen en slepen zich door het leven, met weinig kansen op geluk en comfort. Gezonde mensen hebben daar vaak weinig begrip voor.
  • danny janssens

    5 jaar geleden
    vooral zorgwekkend is dat ook steeds meer voltijds werkenden in de problemen komen en dat oudere werknemers worden gedumpt en in de armoede raken, daarom beter een verlaging van de pensioenleeftijd bvb 60.. anderzijds moet het gedaan zijn om bedrijven te subsidieren bvb. bedrijfswagens en moet de fiscus efficienter gaan innen bvb door aftrekposten stelselmatig af te bouwen en buitenlandse rekeningen beter te controleren (200000 fraudeurs aub).
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    willems michel, dus volgens het onderzoek zijn het kansarmen en moeten nog ondersteund worden met premies betaald door de gemeenschap. De slogan de rijken moeten betalen zou moeten zijn de rijken betalen nooit en staan op de eerste rij om te krijgen.
  • Lot Claeys

    5 jaar geleden
    Het systeem van berekening is zo gemaakt dat naarmate de landelijke welvaart stijgt, ook het aantal armen en kansarmen stijgt. Ik eis een duidelijke maatstaf: het Europees levensminimum bijv. De hulp zoals bijv. onder vorm van huursubsidie of goedkope sociale woning wordt daarin meegeteld. Stookoliepremie ook. Wie een huis bezit en een pensioen van 800 € trekt, is niet arm. Sluit een contract op lijfrente af met het OCMW; zo leef je rijk en na het overlijden wordt het huis een sociale woning.
  • willems michel

    5 jaar geleden
    Anna Vandenberg, dat bejaard koppel heeft gewoon recht op de stookoliepremie. Het geld komt van de staat en bepaalde eigendommen mag men niet meetellen hiervoor.