Direct naar artikelinhoud
Kinderen SyriëUpdate

Zes kinderen van Belgische IS-strijders geland in België

Kinderen in het kamp in Al-Hol.Beeld EPA

De zes kinderen van Belgische IS-strijders die gerepatrieerd werden vanuit het noordoosten van Syrië, zijn in ons land aangekomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gemeld via twitter. Er is ook nog een zevende kind in Syrië dat de Belgische hulpverleners willen repatriëren. Dat kind is anderhalf jaar oud en bevindt zich door ondervoeding in kritieke toestand.

Een toestel van de Belgische luchtmacht is met de zes kinderen en medisch personeel aan boord vanuit Erbil in Irak naar de Jordaanse hoofdstad Amman gevlogen om van daar door te vliegen naar Brussel.

Reynders bedankt alle betrokken diensten voor hun inzet bij de humanitaire operatie. “De kinderen worden nu opgevolgd en begeleid door de bevoegde plaatselijke parketten en jongerenwelzijn”, aldus Reynders.

Twitter bericht wordt geladen...

“We hebben gisteren vernomen dat het kind zich in Al-Hol bevond”, zegt delegatieleider en VUB-professor Gerrit Loots vanuit Syrië per telefoon aan De Morgen. “Door enorme ondervoeding is het er slecht aan toe. Het kind eet niet meer en drinkt niet meer. Nu weten we dat het is opgenomen in een veldhospitaal. Wij proberen daar contact mee op te nemen.” 

Achtergrond

Terughalen van 6 kinderen IS-strijders al volop bezig: dit is wat we weten over hen

De Koerdische Autoriteiten willen volgens Loots toestemming gegeven om het kind naar België te repatriëren. Maar voorlopig is dat nog erg moeilijk gezien de kritieke toestand van het kind en omdat er nog geen akkoord is met de Belgische overheid. “Op dit moment is het dus nog uitgesloten”, zegt Loots. “Maar als het nodig is, zijn we daartoe bereid.”

De FOD Buitenlandse Zaken was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.