Gerepatrieerde IS-kinderen aangekomen in België

Het vliegtuig waarmee de kinderen gerepatrieerd werden.© Olivier Matthys

De zes Belgische kinderen van IS-strijders die gerepatrieerd werden uit Syrië, zijn vrijdagavond al in België aangekomen. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De hulpverleners proberen ondertussen ook een zevende kind naar ons land terug te halen.

pvm, poj, rvs

De zes IS-kinderen die gerepatrieerd werden uit een kamp in Syrië, zijn geland in ons land. Dat heeft minister Reynders vrijdagavond rond 19.30 uur bekendgemaakt via Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vijf gerepatrieerde kinderen zijn minderjarig, één is recent meerderjarig geworden, bevestigt het parket Halle-Vilvoorde. Omdat het om minderjarigen gaat, wil het parket geen informatie geven over concrete beschermingsmaatregelen.

'Elk betrokken parket heeft maatregelen genomen voor de teruggebrachte kinderen waarvoor zij bevoegd zijn, conform de jeugdbeschermingswet', wil het parket wel kwijt. 'Alle kinderen werden tijdens de hele operatie psychologisch begeleid. In eerste instantie wordt de fysieke en psychische gezondheid nagegaan. We benadrukken dat alle kinderen gedurende een lange tijd in moeilijke omstandigheden in Syrië verbleven hebben. Vervolgens wordt er een verdere gepaste omkadering voorzien.'

'Het is heel belangrijk dat de kinderen in alle discretie in België kunnen aankomen, op een rustige manier hun leven en hun kindertijd kunnen oppakken en in alle anonimiteit doen wat andere kinderen doen: naar school gaan en spelen. Dingen die ze in België kunnen doen en niet in oorlogsgebied', vertelde directrice Heidi De Pauw van Child Focus, die de repatriëring mee begeleidde, eerder in De wereld vandaag op Radio 1.

Zevende repatriëring?

Ondertussen zou ook geprobeerd worden om een zevende kind naar ons land te repatriëren. Dat meldt De Morgen en wordt door Child Focus bevestigd aan De Standaard. Volgens De Pauw gaat het om een jongetje dat in levensgevaar verkeert. 'De kinderarts die nog ter plaatse is, probeert hem te zien te krijgen. Toen wij in Al-Hol waren, hebben wij hem niet gezien', zegt ze.

Dat wordt door VUB-professor en delegatieleider in Syrië Gerrit Loots bevestigd aan De Morgen. ‘We hebben donderdag vernomen dat het kind zich in Al-Hol bevond’, zegt hij. ‘Door enorme ondervoeding is het er slecht aan toe. Het kind eet niet meer en drinkt niet meer. Nu weten we dat het is opgenomen in een veldhospitaal. Wij proberen daar contact mee op te nemen.’

Loots zegt verder dat de Koerdische autoriteiten, die de dienst uitmaken in het vluchtelingenkamp Al-Hol, de toestemming willen geven om het kind naar België te repatriëren. Al zou dat, gezien de kritieke toestand van het kind en omdat er nog geen akkoord is met de Belgische overheid, momenteel niet voor de hand liggen.

De hulpverleners zeggen aan De Standaard dat ze hun intentie om een zevende kind te repatriëren, hebben besproken met de Belgische autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wenst voorlopig echter niet te reageren.