Direct naar artikelinhoud
Vluchtmisdrijf SchaarbeekUpdate

Bestuurder die 14-jarig meisje aanreed in Schaarbeek vrijgelaten onder voorwaarden

Het kruispunt waar een ongeval met vluchtmisdrijf plaatsvond.Beeld Wouter Van Vooren

De 28-jarige man die donderdag was opgepakt naar aanleiding van het ongeval in Schaarbeek, is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met vluchtmisdrijf, maar vrijgelaten onder voorwaarden. Eén van de voorwaarden is dat hij geen voertuig mag besturen. Dat meldt het Brusselse parket. 

De man was al eerder veroordeeld voor een verkeersongeval met vluchtmisdrijf en had ook een rijverbod opgelopen. Hij mocht gisteren/donderdag dus niet achter het stuur zitten. De wagen waarmee hij reed, was gehuurd op een andere naam.

Het ongeval gebeurde rond 8 uur op het kruispunt van de Helmetsesteenweg en de Waelhemstraat, toen het meisje de straat overstak. Ze werd daarbij aangereden door een wagen, die er na de aanrijding vandoor ging. Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis en verkeerde in levensgevaar. Ondertussen zou haar situatie stabiel zijn.

Het Brusselse parket opende meteen een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval, terwijl de politie alles in het werk stelde om de gevluchte bestuurder op te sporen. In de loop van de namiddag kon de bestuurder, de 28-jarige M.Y., opgepakt worden. Volgens het parket is hij allesbehalve een onbekende voor het gerecht.

Lees ook het standpunt van hoofdredacteur Kirsten Bertrand, die gisteren met haar dochter voorbij het ongeval liep: Een 14-jarig kind verkeert in levensgevaar. Ben ik dan toch gek om in Schaarbeek te wonen?

“Hij is bij ons zéér goed gekend”, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. “Hij is ook al eerder veroordeeld voor een verkeersongeval met vluchtmisdrijf en had een rijverbod opgelopen. Hij mocht dus gisteren niet achter het stuur van een wagen zitten. De wagen waarmee hij rondreed, was gehuurd maar onder een andere naam dan de zijne.”

Als de twintiger schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf die kan oplopen van 1 maand tot 8 jaar, geldboetes en een rijverbod.

Grote verontwaardiging

Het slachtoffer is inmiddels niet meer in levensgevaar. “Gelukkig bleek al snel dat haar verwondingen relatief meevielen”, zegt haar vader aan Het Laatste Nieuws. “Ze heeft een akelige wond op haar hoofd, die is zeker een centimeter diep. Al haar boventanden zijn eruit. Ik heb er eentje op straat gevonden.”

Het meisje moet nog een tijdje in het ziekenhuis blijven. “We prijzen ons gelukkig dat ze het kan navertellen. Ze is bij bewustzijn en maakte zich in haar ziekenhuisbed zelfs alweer zorgen over de examens die ze gemist had. De directrice van de school heeft haar gerustgesteld: ze hoeft het schooljaar niet over te doen.”

Ondertussen is er in Schaarbeek grote verontwaardiging na alweer het zoveelste ongeval met vluchtmisdrijf. Twee aangereden kinderen in één week tijd doen de gemoederen in de Brusselse gemeente hoog oplaaien. ‘Te veel chauffeurs zien straat als racebaan.’