© WAS

Gemeenteraad verhuist tijdens renovatie stadhuis naar deze prachtige zaal

De Antwerpse gemeenteraad wijkt tijdens de geplande grootschalige restauratie en renovatie van het stadhuis aan de Grote Markt uit naar het Bernarduscentrum aan de Lombardenvest. De eigenaar, de provincie Antwerpen, stelt het gebouw gratis ter beschikking. De provincieraad heeft de gebruiksovereenkomst donderdag goedgekeurd. De werken aan het stadhuis staan gepland voor de periode 2017-2020.

Het Bernarduscentrum maakte vroeger deel uit van het bisschoppelijk paleis - de woonplaats van de bisschop van Antwerpen - tot de Fransen het bisdom in 1794 ophieven. Bij het ontstaan van België in 1830 werd het gebouw de eerste zetel van de provincie Antwerpen. De raadzaal dateert van eind negentiende eeuw. De provincieraad trok in de jaren zestig weg naar het provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei, maar huist momenteel ook weer tijdelijk in het Bernarduscentrum omdat er een nieuw provinciehuis wordt gebouwd op dezelfde locatie als het oude.

“We leveren een bijdrage aan het mogelijk maken van de restauratie van het stadhuis, één van de prachtigste gebouwen van Europa”, verklaart provinciaal gedeputeerde voor Patrimonium Ludwig Caluwé (CD&V) de welwillendheid van de provincie. “De gemeenteraad komt op deze manier trouwens tijdelijk terecht op een andere historische locatie: aan het bisschoppelijk paleis, op een boogscheut van de Groenplaats, waarmee niet alleen de provincie, maar ook de stad een historische link heeft.”

Naast de gemeenteraadszittingen zullen ook de fractievergaderingen, raadscommissies en begrotingsbesprekingen van de stad tijdens de werken in het Bernarduscentrum plaatsvinden.

© JHS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER