Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Oppositie Hongkong neemt geen genoegen met opschorten van uitleveringswet en eist vertrek Chief Executive Carrie Lam

Tienduizenden inwoners van het semiautonome Hongkong trokken de straat op uit protest tegen een nieuwe uitleveringswet.Beeld Photo News

De Hongkongse oppositie neemt geen genoegen met de regeringsbeslissing om de omstreden uitleveringswet voorlopig van de agenda te halen. Zij eisen een volledige intrekking van de wet en het aftreden van Hongkongs hoogste bestuurder, Chief Executive Carrie Lam.

“Het uitstel van de uitleveringswet is zeker een overwinning voor ons, maar het is niet voldoende”, aldus oppositielid Chu Hoi Dick. “De wet moet volledig geschrapt worden, en Carrie Lam moet aftreden. Deze wet heeft een enorm conflict gecreëerd binnen de Hongkongse samenleving, en daar moet ze haar verantwoordelijkheid voor nemen.”

Lam maakte zaterdag tijdens een persconferentie bekend dat de uitleveringswet wordt uitgesteld, om de kalmte in Hongkong te herstellen. Zij staat nog steeds achter het wetsvoorstel, maar zei verder geweld te willen voorkomen. Ze wil nu eerst het draagvlak voor het plan vergroten. “We gaan meer uitleggen en luisteren naar de verschillende zienswijzen in de samenleving.”

‘Gevaarlijk precedent’

Maar tegenstanders van de uitleveringswet geloven niet dat Lam echt van plan is om haar ideeën bij te stellen. Ze verwijten haar ook dat het eerst tot geweld moest komen voor zij naar de tegenstanders wilde luisteren. “Dit is een gevaarlijk precedent”, aldus Chu Hok Dick. “Deze regering luistert niet naar vreedzame demonstraties. Pas na het geweld voert ze kleine stapjes door.”

Een poster met de foto van de ‘tank man’ op het Tiananmenplein uit 1989 hangt tussen andere protesten op een muur bij het gebouw van de Wetgevende Raad in Hongkong.Beeld REUTERS

De Hongkongse regering nam afgelopen februari het initiatief voor de uitleveringswet, die het mogelijk moet maken om criminelen uit Hongkong aan het Chinese vasteland over te dragen. De afgelopen weken groeide de wet echter uit tot symbool van China’s toenemende inmenging in het semi-autonome Hongkong. Honderdduizenden mensen gingen de straat op, en afgelopen woensdag vielen tachtig gewonden toen de protesten uitliepen op geweld.

Na de overdracht aan China in 1997 was de afspraak dat de voormalige Britse kroonkolonie vijftig jaar lang haar eigen politieke, economische en juridische systeem mocht behouden. Tegenstanders van de wet vrezen dat Hongkong zijn economische machtspositie verliest als China juridisch zo’n stevige vinger in de pap krijgt. Omdat China geen echte rechtsstaat is, vrezen veel Hongkongers dat de uitleveringswet het eigen rechtssysteem zal ondermijnen.

Lees ook:

Hongkong zet zich opnieuw schrap: ‘Het geweld geeft ons extra kracht’

‘Er heerst wanhoop bij de demonstranten’: China-correspondente Leen Vervaeke over de protesten in Hongkong

Hongkong probeert Parapluprotest 2.0 in kiem te smoren