Een geldwisselaar in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Archieffoto.
Volledig scherm
Een geldwisselaar in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Archieffoto. © AFP

Migranten sturen recordbedrag van 490 miljard euro naar ontwikkelingslanden

Volgens de Wereldbank zullen migranten dit jaar 490 miljard euro aan remittances (geldtransfers van particulieren) naar ontwikkelingslanden sturen. Dit is een nieuw record. 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, vraagt aan de volgende Belgische regering om verdere stappen te zetten om de transferkosten terug te dringen.

50 reacties

  • Danny Bé

    5 jaar geleden
    490 Millard, dat zijn een hoop vliegtickets (enkele reis)
  • Yvan Lindekens

    5 jaar geleden
    De algemene term "personal remittances" is veel meer dan particuliere betalingen. Ook vb. lonen uitbetaald in het buitenland vallen eronder. Volgens Eurostat ging er in 2017 voor B in totaal € 4,16 miljard buiten en kwam er € 9,43 miljard binnen. Gemiddeld, voor het geheel van de EU-28, maken de particuliere betalingen rond de 30% van de uitgaande en rond de 10% van de inkomende "personal remittances" uit. Peanuts, dus.
  • Leonard Tonnelier

    5 jaar geleden
    Dat is dan ook de echte reden waarom er hier zoveel "zogezegde" kansarmen zijn.
  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    Sommigen projecteren dit natuurlijk weer op mensen die hier komen, maar vergeten dat het overgrote van dat bedrag komt van mensen die gevraagd werden om in andere landen te werken. Hoeveel miljoen Aziaten werken er niet in andere landen? Vaak uitbetaald in cash, en dus sturen zij het grootste deel van hun loon naar huis via die bedrijven. Onbegrijpelijk dat deze journalist hier niet verder over in gaat.
  • Sebastian Peeters

    5 jaar geleden
    Dan vertelt de familie aan gans het dorp hoeveel geld ze kregen van hun familielid in Europa en dat is de aanleiding dat elke familie wel iemand onze richting uit stuurt om de familie te onderhouden. Dit is een gevolg hiervan. Kunnen die subsidies voor 11.11.11 niet naar omlaag? Ze houden zichzelf in stand en werken contra-productief. Armoede is een big business geworden.