Direct naar artikelinhoud
Iran

Ook Saudische kroonprins legt schuld voor aanvallen op tankers bij Iran

De Noorse tanker Front Altair in brand in de Golf van Oman.Beeld REUTERS

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verdenkt Iran ervan achter de aanvallen te zitten op de twee olietankers in de Golf van Oman. In een interview met de krant Asharq al-Awsat roept hij de internationale gemeenschap op om een ‘resoluut standpunt’ in te nemen.

“Het Iraanse regime toonde geen respect voor het bezoek van de Japanse premier aan Teheran en terwijl hij daar was, werden zijn inspanningen beantwoord met het aanvallen van twee tankers, waarvan er één Japans was”, aldus de kroonprins. “Het koninkrijk wil geen oorlog in de regio, maar het zal niet aarzelen om eventuele bedreigingen voor zijn bevolking, zijn soevereiniteit of zijn essentiële belangen aan te pakken.”

Donderdag werd de Kokuka Courageous, een Japanse tanker die methaan vervoerde, vlakbij de belangrijke Straat van Hormuz tweemaal getroffen, evenals het Noorse tankschip Front Altair.

De Verenigde Staten schreven de explosies toe aan Iran en presenteerden videomateriaal als bewijs. Iran ontkent evenwel iets met de ontploffingen te maken te hebben. Eerder deze week wees een Saudische minister Iran ook al aan als schuldige. Het regime in Riyad schaart zich daarmee achter de conclusie van de Verenigde Staten.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.Beeld AP