Direct naar artikelinhoud
Protest Hongkong

Tienduizenden demonstranten eisen vertrek leider Hongkong

Tienduizenden demonstranten eisen vertrek leider Hongkong
Beeld AP

Tienduizenden mensen zijn de straten van Hongkong opgegaan om het aftreden te eisen van de hoogste bestuurder van de metropool, de door China gesteunde Carrie Lam.

Lam schortte zaterdag de doorvoering van een omstreden uitleveringswet op na felle protesten in de Zuid-Chinese stad. De uitleveringswet zou het onder meer mogelijk maken verdachten uit te leveren aan China.

De protesten tegen de wet werden woensdag met geweld uit elkaar geslagen. De politie zette toen traangas en rubber kogels in. De demonstranten dragen daarom nu spandoeken met teksten als “Niet schieten, we zijn Hongkongers”. Ook eisen ze dat gearresteerde demonstranten worden vrijgelaten.

Tienduizenden demonstranten eisen vertrek leider Hongkong
Beeld AP

Al weken wordt er tegen de uitleveringswet gedemonstreerd. Afgelopen woensdag escaleerde dat tot een harde confrontatie met de politie die reageerde met traangas en rubberen kogels. Tientallen mensen raakten gewond en er werden elf mensen gearresteerd.

De demonstranten willen morgen een grote staking organiseren om het protest kracht bij te zetten.

Demonstrant overleden na val

Bij het protest is gisteren een 35-jarige man overleden na een val van een stelling, waar hij een spandoek had opgehangen.

Het gaat om een geval van zelfdoding, zegt de lokale politie. De man was op een stelling geklommen aan een shoppingcentrum, nabij de plek waar er eerder rellen uitgebroken waren tussen jongeren en de politie, en hing een spandoek op met het opschrift ‘Make Love! No Shoot! No Extradition to China’.

Na enkele uren klom hij over de omheining en viel hij in de diepte. De hulpdiensten probeerde de man nog te overhalen om op zijn stappen terug te keren. Op foto’s is te zien hoe de brandweer een groot geel luchtkussen geplaatst hadden om hem op te vangen. Inwoners van Hongkong legden al bloemen neer op de plek.

Demonstrant overleden na val
Beeld REUTERS
Protest in Hongkong.Beeld Photo News