Direct naar artikelinhoud
Formatie

PS nodigt PVDA opnieuw uit voor gesprek over Waalse regering

Elio Di Rupo en Paul Magnette (PS) ontvingen eerder de PVDA-delegatie van Raoul Hedebouw en Peter Mertens.Beeld ISOPIX

De PS houdt de deur in Wallonië wagenwijd open voor PVDA. Dat is zondag gebleken tijdens de politieke debatten op RTL-TVi. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft de voorzitter van de communisten, Peter Mertens, overigens uitgenodigd voor een derde onderhandelingsronde op dinsdag.

Vorige dinsdag liep de tweede gespreksronde tussen links en extreem-links in Wallonië met een sisser af. Tijdens de rechtstreekse nieuwsuitzendingen sloeg de PVDA-delegatie de deur van de onderhandelingen dicht. Volgens PVDA is de PS niet klaar voor een breuk met het verleden. De marxisten vinden bijvoorbeeld dat Wallonië het Europese budgettaire carcan van zich afwerpt. Dat belet immers ambitieuze maatregelen, zoals rond huisvesting, luidt het.

“Er zijn geen echte onderhandelingen geweest. We waren getuige van een maskerade”, stelde ondervoorzitter David Pestieau zondag. Volgens hem doelt de PS op onderhandelingen met Ecolo en MR. Zo wijst hij erop dat er voor de verkiezingen geen discrete contacten waren tussen PS en PVDA. De Franstalige socialisten leggen dan weer de bal in het kamp van PVDA. “We hebben duidelijk aangevoeld dat PVDA niet wilde”, onderstreepte Waals fractieleider Pierre-Yves Dermagne.

Ecolo bleef de voorbije dagen opvallend discreet. Woensdag staat een nieuwe ontmoeting met de socialistische formateurs geprogrammeerd. De MR bekijkt het schouwspel intussen vanop zekere afstand. Het is volgens de liberalen tijd om een einde te maken aan de “vaudeville” en een regering te vormen. Er dienen zich immers dringende beslissingen aan, zoals rond de begroting en de Waalse openbare ziekenhuizen.

Sinds het cdH voor de oppositie heeft gekozen en de PVDA de deur dichtsloeg, is de MR in elke meerderheid nodig, eventueel aangevuld met de groenen. “Het is tijd dat de PS de zaak weer in handen neemt en de opties bekijkt. Er is een mogelijkheid om een sterke meerderheid te bouwen met de MR, met Ecolo”, vindt MR-fractieleider Jean-Paul Wahl.

Maar het uur van de liberalen is nog niet aangebroken, zo valt af te leiden uit verklaringen van de socialisten. Toen voorzitter Di Rupo werd gevraagd een top drie te maken uit vier politici, liet hij MR-voorzitter Charles Michel links liggen en gaf hij de eerste plaats aan Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi, gevolgd door PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw en cdH-voorzitter Maxime Prévot. “We zoeken een regering met een zo progressief mogelijk programma”, herhaalde Di Rupo.