© BELGA

Bardet zorgt voor eerst Franse zege en wordt tweede, Froome overleeft valpartij

Romain Bardet (AG2R) heeft voor de eerste Franse ritzege in deze Tour gezorgd. Chris Froome bedreigen zat er vandaag niet in, ondanks een valpartij én een fietswissel van de Brit, maar de natte Alpenrit van vandaag schudde de top-10 wel door mekaar. Bauke Mollema verloor zijn tweede plaats, Romain Bardet neemt die over. Quintana wordt derde, Yates is vierde.

maj

Thomas De Gendt heeft deze Tour zijn naam gemaakt. Na ritwinst en een knappe zesde plaats in de tijdrit van gisteren was hij vandaag al snel na de start in Albertville mee in de ontsnapping van de dag. Niet dat die uiteindelijk succes had, maar het toonde wel de aanvalslust van de renner van Lotto-Soudal. Ook bolletjestrui Rafal Majka was mee zodat onze landgenoot zich geen illusies moest maken.

© AFP

Nederlands drama

Terwijl het kopgroepje zo’n vier minuten kreeg, speelde zich daarachter een Nederlands drama af. Tom Dumoulin kwam zwaar ten val en gaf huilend op (lees meer). Ook Bauke Mollema had een pechdag en verdween van het podium (lees meer). Hij verloor 4m25s en raakte zijn tweede plaats kwijt. Grote rondes en Nederlanders, ze lijken de laatste tijd vervloekt.

Ook Froome kwam ten val, maar meer dan enkele schaafwonden liep de gele trui niet op. Een fietswissel was nodig, maar de Brit werd door Wout Poels netjes terug in de achtervolgende groep gebracht. Toch moest hij even later lossen -niet meer dan een tiental seconden, maar toch: zal zijn gehavende lichaam hem morgen nog parten spelen?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© REUTERS

Op 5 kilometer van de meet reden de 25-jarige Romain Bardet en Rui Costa 40 seconden voorop. Een straffe prestatie van die laatste, want die was al in de oorspronkelijke ontsnapping mee. Het tot aan de finish op skistation Saint-Gervais volhouden lukte echter niet, want Bardet reed zijn belager in de slotkilometers uit het wiel en stevende zo af op een eerste Franse ritzege in deze Tour. En nog mooier: Bardet schuift in het algemeen klassement op naar het podium en wordt tweede.

Rit van zaterdag

Zaterdag moet de 31-jarige Froome de laatste obstakels op weg naar een derde eindzege (na 2013 en 2015) overwinnen. De negentiende etappe is 146,5 kilometer lang en brengt het peloton van Megève naar Morzine-Avoriaz. Een col van tweede categorie, de col des Aravis (6,7 km, 7,0 %) is een opwarmertje voor twee van eerste: de Colombière (11,7 km, 5,8 %) en de Ramaz (13,9 km, 7,7 %). Dan volgt nog de Col de Joux Plane, buiten categorie, 11,6 kilometer lang en 8,5 procent steil. De aankomst ligt wel niet bergop. Tot de finish moet er nog twaalf kilometer gedaald worden. Zondag eindigt de Tour op de Champs Elysées in Pazijs.

Top-5

1. Romain Bardet -AG2R - 4:14:08

2. Joaquim Rodríguez -Katyusha +22

3. Alejandro Valverde

-klik hier voor de volledige uitslag

Algemeen klassement

Chris Froome (Team Sky)-00:00:00

Romain Bardet (AG2R) +04:11

Nairo Quintana (Movistar) +04:27

-klik hier voor volledig klassement

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer