Direct naar artikelinhoud
Politiek

Crombez staat nog niet alleen: Bonte krijgt weinig bijval

Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld BELGA

Volgens Hans Bonte heeft sp.a absoluut een nieuwe voorzitter nodig en moet John Crombez zich geen kandidaat meer stellen. Vlaams fractieleider Conner Rousseau reageert misnoegd. ‘Het klopt dat de partij te veel met zichzelf is bezig geweest. Maar wat is het resultaat van wat Bonte nu zegt? Dat we weer over onszelf bezig zijn.’

Dit weekend raakte bekend dat sp.a-voorzitter John Crombez een uitzondering heeft gevraagd en gekregen op het cumulverbod dat hij zelf bepleitte. Volgens de nieuwe sp.a-statuten mag de partijvoorzitter niet tegelijk parlementslid zijn. Maar Crombez raakte eind mei verkozen tot Kamerlid, en wil zijn zitje tijdelijk – tot de voorzittersverkiezingen in het najaar – blijven combineren met zijn functie als voorzitter. 

Dat viel niet in goede aarde bij Hans Bonte, voormalig Kamerlid, burgemeester van Vilvoorde en gekend tegenstander van het cumulverbod binnen zijn partij. “Het is problematisch dat hij de eerste is die een afwijking vraagt op de regels die hij zelf verdedigd heeft, nota bene om onze geloofwaardigheid terug te vinden”, zei Bonte in VTM Nieuws. 

“Hoe geloofwaardig is dat? Ik had het nog kunnen begrijpen als hij had gezegd dat hij tijdelijk gaat cumuleren vanuit het gegeven dat hij geen kandidaat-voorzitter zou zijn. Maar ook dat laat hij in het midden.” Volgens Bonte moet Crombez duidelijk zeggen dat hij geen kandidaat is om voorzitter te blijven. “We moeten een duidelijk verhaal hebben, met een duidelijke strategie. Dus ik denk dat we daarom absoluut een nieuwe voorzitter moeten hebben. Waarmee ik niet wil zeggen dat John nu al moet opstappen, voor alle duidelijkheid.” 

Hans Bonte.Beeld Photo News

‘Rangen sluiten’

Toch wordt er nog niet aan de poten van Crombez gezaagd, geven verschillende hoge partijbronnen aan. “Iedereen beseft: nog eens vijf jaar zo voortdoen, kan niet. Het moet anders. Maar wil dat zeggen dat John weg moet? Niet per se. De meeste mensen beseffen wel dat vijf jaar niet zo lang is om een partij die dertig jaar bestuurd heeft en ‘het compromis’ belichaamde om te vormen. Maar als hij blijft, zal het wel anders moeten dan de afgelopen vijf jaar.”

Dezelfde analyse is ook te horen bij Conner Rousseau, de nieuwe fractieleider in Vlaams Parlement. Hij reageert ontgoocheld op de reactie van Bonte. “Ik respecteer Hans Bonte, en het siert hem dat hij altijd open zegt wat hij denkt. Maar dit kan ik niet appreciëren. Nu moeten we als partij de rangen sluiten en intern spreken. Als we dat nu niet doen, gaan we nooit vooruit. Dan zal het altijd over roddelpolitiek blijven gaan, in plaats van over echte politiek. Hans vindt dat we te veel met onszelf zijn bezig geweest, en dat is zo. Maar wat is het resultaat nu? Dat we weer over onszelf bezig zijn, terwijl er pas in december voorzittersverkiezingen zijn.” 

Conner Rousseau.Beeld rv

‘Niet makkelijk gehad’

Dat Rousseau (26) zijn voorzitter verdedigt, hoeft niet te verbazen. Hij is een van de jonge gezichten die dankzij Crombez meteen tot lijsttrekker en dus parlementslid werd gebombardeerd. De nieuwelingen maken een derde uit van alle verkozenen. Onvermijdelijk heeft Crombez zo wat extra krediet opgebouwd.

“Maar daar gaat het niet om: dit is gewoon niet in het belang van de partij. Je moet een onderscheid maken tussen verantwoordelijkheid en schuld. De voorzitter heeft de eindverantwoordelijkheid voor het slechte resultaat, maar je kunt het niet allemaal op hem afschuiven.

“John heeft het niet makkelijk gehad. Hij is maar een kwart van de tijd kunnen bezig zijn met het promoten van de partij en onze ideeën. Een ander kwart moest hij zich bezighouden met interne strubbelingen, en de helft van de tijd moest hij ‘shit oplossen’, zoals de breuk van het kartel in Antwerpen, Publifin, enzovoort. Hij heeft misschien de perceptie tegen, maar hij heeft veel krediet opgebouwd bij de basis. Wie zich kandidaat stelt tegen John, zal het moeilijk hebben.”

Voorlopig heeft nog niemand zich kandidaat gesteld, ook Crombez zelf niet.