Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Rutten (Open Vld) vraagt De Wever (N-VA) ‘klare wijn’ te schenken rond gesprekken met Vlaams Belang

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld Photo News

Wie dumpt het Vlaams Belang? Het antwoord op die vraag is de inzet van een strategisch steekspel in de Wetstraat. Gwendolyn Rutten (Open Vld) eist dat Bart De Wever (N-VA) ‘klare wijn’ schenkt rond zijn gesprekken met Vlaams Belang. Maar de formateur geeft geen krimp.

en

“Open Vld respecteert de keuze van formateur De Wever om gesprekken met het Vlaams Belang aan te gaan. Maar evenzeer herbevestigen wij ons standpunt dat we niet meewerken aan oefeningen waaraan het Vlaams Belang deelneemt”, meldt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in een persbericht, nadat het partijbureau van Open Vld bijeenkwam. In Terzake voegde ze daaraan toe: “Een ding is zeker: als je zwart aan kleur toevoegt, wordt alles donker.”

De liberalen vragen De Wever om kleur te bekennen. “We vragen van de formateur dat hij klare wijn schenkt over zijn gesprekken met het Vlaams Belang. Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen”, klinkt het. 

“De vraag is voor wie mevrouw Rutten nog spreekt?”, reageert Vlaams Belang--voorzitter Tom Van Grieken. Hij verwijst naar de Open Vld’ers die zich hebben uitgesproken tegen het cordon sanitaire. “Een ruime meerderheid van de Open Vld-kiezers willen dat het Vlaams Belang meebestuurt. Tal van haar kaderleden spraken zich de laatste weken uit tegen het cordon en voor de regeringsdeelname van het Vlaams Belang. Gezien de interne positie van mevrouw Rutten hechten wij meer belang aan hun verklaringen dan aan die van een reus die op lemen voeten staat”, aldus Van Grieken. 

Concrete gesprekken

Ruttens vraag komt er na het derde formatiegesprek tussen Vlaams Belang en N-VA-voorzitter Bart De Wever, afgelopen zaterdag. Na enkele abstracte gesprekken zouden er tijdens die nieuwe vergadering al concrete teksten zijn besproken. Dat meldt De Standaard en wordt bevestigd door Chris Janssens, onderhandelaar voor Vlaams Belang. 

“Als De Wever drie uur van zijn zaterdagmiddag besteedt aan een uitgebreide tekstexegese, dan denk ik niet dat het louter voor de vorm is”, zo blikt Janssens tevreden terug. “Uiteraard ligt daarbij de focus op onderwijs en welzijn, want zij maken meer dan de helft van de Vlaamse begroting uit. Maar wie ons kent, zal het niet verbazen dat we ook over integratie en burgerschap hebben gepraat.”

M-decreet

Op vlak van onderwijs verzetten voorzitter Tom Van Grieken en co. zich tegen het M-decreet, waardoor kinderen met zorgnoden in het gewoon onderwijs les kunnen volgen. “Dat moeten we zeker bijschaven, want we krijgen veel klachten van leerkrachten”, zegt Janssens. Welke concrete aanpassingen de Vlaams-nationalisten graag zouden zien, zegt hij niet.

Ook de digitale inschrijvingen en de dubbele contingentering, die een sociale mix moet bevorderen in de scholen, zitten het Vlaams Belang dwars. “We willen opnieuw de rust laten wederkeren in het onderwijs. Gewoon focussen op lesgeven en stoppen met al die ideologische experimenten”, klinkt het. “We hebben begrepen dat er op dat vlak veel overlappingen zijn tussen ons en N-VA.”

Rond migratie zet Vlaams Belang in op het beperken van de toegang tot de sociale zekerheid voor nieuwkomers, zoals kindergeld en sociale woningen. “Dat willen we doortrekken naar het regeerakkoord”, klinkt het. De partij wil ook subsidies van allochtone organisaties, zoals de Turkse Unie, terugdringen. Ze is ervan overtuigd dat zij de integratie van mensen met een migratieachtergrond belemmeren.

Volwaardige partner

De focus op onderwijs maakt duidelijk dat de onderhandelaars van Vlaams Belang er alles aan doen om zo veel mogelijk inhoudelijke overlappingen te vinden met de N-VA en de andere centrumrechtse partijen. Ze willen niet zomaar opzij worden gezet als te extreem. “Wij willen worden gezien als een volwaardige regeringspartner”, zegt Janssens.

Daarin worden ze wel tegengewerkt door hun partijgenoot Filip Dewinter. Op Twitter deelde het Antwerpse kopstuk nog maar eens een sneer uit naar enkele politieke collega’s met migratieroots. “Morgen leggen Sihame El Kaouakibi (Open Vld), Imade Annouri (Groen) en Nadia Sminate (N-VA) hun eed af als Vlaams parlementslid. Hebben ze de dubbele (Belgische en Marrokkaanse) nationaliteit? Dan moeten ze afstand nemen van de Marokkaanse!”, tweette hij.

Een provocatie waar Rutten meteen op reageerde. “Sihame moet just niks. Ze is gekozen door de mensen die op haar gestemd hebben, net zoals alle andere 123 Vlaamse Volksvertegenwoordigers”, tweette ze. Niet veel later stuurde ze het persbericht uit waarin ze duidelijkheid eiste van De Wever.

Twitter bericht wordt geladen...

B-scenario

Hoe dan ook lijkt een regeringsdeelname voor Vlaams Belang erg onwaarschijnlijk. Los van de inhoudelijke verschillen geraken N-VA en Vlaams Belang niet aan een meerderheid, terwijl de andere partijen weigeren om met Vlaams Belang in zee te gaan. In die zin lijkt het dus een kwestie van tijd vooraleer De Wever als formateur formeel vaststelt dat deze piste doodloopt.

Open Vld en CD&V willen dat De Wever snel duidelijk maakt waar hij naartoe wil. Maar bij N-VA willen ze voorlopig nog niet kiezen, ook niet na de oproep van Rutten. “We werken in alle discretie verder. Alle gesprekken verlopen op die manier. We zien nog niet de noodzaak om daar nu van af te wijken”, laat partijwoordvoerder Joachim Pohlmann weten.

Een minderheidsregering, waarbij een derde partner de twee gedoogsteun zou geven, ziet N-VA niet zitten. “Voor ons is dat een B-scenario”, zei federaal fractieleider Peter De Roover vanochtend op Radio 1. Volgens hem is De Wever al ver opgeschoten in het aftasten van de coalitiemogelijkheden. De Vlaamse feestdag op 11 juli halen, wordt moeilijk. Maar de dag blijft “een mooi streefdoel”, zegt De Roover.

Bouw zelf de Vlaamse coalitie

Selecteer eerst het parlement, daarna de partijen om een meerderheid te maken.