Direct naar artikelinhoud
Waalse regering

Ecolo stelt Waalse minderheidsregering met PS voor: ‘Klaprooscoalitie’

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet.Beeld BELGA

De Franstalige groenen van Ecolo willen in Wallonië een minderheidsregering vormen met de PS, zo stelt covoorzitter Jean-Marc Nollet voor in Matin Première. Daarbij denkt hij aan ministers uit het middenveld en zelfs aan ministers zonder partijkaart.

Net als in Vlaanderen wordt in Wallonië het idee van een minderheidsregering gelanceerd. Het voorstel van Nollet is duidelijk: een minderheidskabinet van Ecolo en PS, met gedoogsteun van de oppositie. De socialisten en groenen hebben 3 zetels te kort om een meerderheid te hebben in het Waals Parlement.

Ecolo was samen met de marxistische PVDA de grote winnaar van de verkiezingen in Wallonië, maar omdat diezelfde PVDA en de christendemocratische cdH niet (meer) willen onderhandelen, lijkt de enige optie een PS-MR-regering te zijn, al dan niet aangevuld met een overbodige Ecolo. 

Om niet uit de boot te vallen, stelt Nollet de optie van een minderheidsregering met bijvoorbeeld steun van cdH voor. Ecolo denkt zelfs aan onafhankelijke ministers uit het middenveld die het “ecologisch, sociaal en democratisch contract dat Wallonië nodig heeft, realiseren”. 

‘Klaprooscoalitie’

De eventuele regering kreeg ook al een naam: de ‘coalition coquelicot’, of klaprooscoalitie. “Rood, groen, en open voor de buitenwereld”, aldus Nollet. “Een bloem die groeit op onherbergzaam terrein, die kan bloeien tot eind juli en in september een tweede bloeiperiode kan hebben.”

Volgens Ecolo hebben de Walen een overwegend links signaal gegeven, en is een regering met de liberale MR die zwaar heeft verloren daarom geen goed idee. “Ik heb de afgelopen dagen veel contacten gehad met het middenveld en ik zal dat ook de komende dagen blijven doen. Velen van hen hebben net als wij moeite om zich te verzoenen met het idee dat PS en MR incontournable zijn geworden, want dat zou betekenen dat de signalen van de kiezers genegeerd worden”, klinkt het. “We moeten een antwoord bieden op de ontgoocheling van de kiezers in de traditionele partijen.”

De kans dat effectief een ‘klaprooscoalitie’ in de steigers wordt gezet is klein.

MR roept op tot sérieux

De Franstalige liberalen Valérie De Bue en Pierre-Yves Jeholet roepen op Twitter op tot “sérieux” na het voorstel van Nollet.  “Wallonië heeft een serieus en ambitieus project nodig, met een meerderheid in het parlement”, klinkt het. “Sérieux, verantwoordelijkheidszin en ambitie, dat is wat Wallonië nodig heeft voor een beloftevolle toekomst voor onze jongeren. Niet een avontuur.”

De PS reageert voorlopig niet op het voorstel van de groene collega’s. Woensdag om 11 uur staat een nieuw overleg gepland tussen beide partijen.