EUROPA LEAGUE. Manchester United overklast Feyenoord, Nainggolan geplaatst met Roma

Manchester United heeft zijn ware aard getoond met een 4-0 overwinning tegen Feyenoord. Een deugddoende zege voor Mourinho, Rooney en co, maar Europese overwintering is wel nog niet zeker. AS Roma plaatste zich wel, na een 4-1 overwinning. Radja Nainggolan was getuige van een héérlijk doelpunt. Het Europese avontuur van Inter Milaan zit er op. De Italiaanse traditieploeg verloor met 3-2 op het veld van het Israëlische Hapoel Beer Sheva. Zenit Sint-Petersburg kende wel succes tegen die andere Israelische ploeg Maccabi Tel-Aviv, Witsel en Lombaerts stonden op het veld en wonnen met 2-0.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in alle groepen!

Groep A

Manchester United heeft de puntjes op de ‘i’ gezet in Europa. De troepen van José Mourinho speelden een flauwe eerste helft tegen Feyenoord, maar met de rust in zicht sloeg de motor aan bij de Red Devils. Wayne Rooney zorgde voor de 1-0 ruststand, hij zette een aanval zelf op en werkte na een één-tweetje met Ibrahimovic netjes af. Het was het 39e doelpunt van Rooney voor United in Europa, hij doet daarmee ééntje beter dan Ruud van Nistelrooy en is zo alleen recordhouder.

Na de rust overklaste United Feyenoord, na goals van Mata, Ibrahimovic en invaller Lingard stond er aan het laatste fluitsignaal de duidelijke 4-0 eindstand op het bord. United, waar

Marouane Fellaini

trouwens op de bank bleef, springt zo naar een tweede plaats in de groep. Het heeft nu negen punten, twee meer dan Feyenoord.

Fenerbahce staat op een zucht van Europese overwintering na een 2-0 overwinning tegen Zorya Luhansk. Vooral de goal van Stoch, een rake kanonskogel vanop 30 meter, was om in te kaderen. Zorya eindigde de wedstrijd met zijn tienen nadat twee gele kaarten voor linksback Sobol in het slotkwartier. In de stand heeft Fenerbahce nu 10 punten. Op de slotspeeldag speelt Feyenoord tegen Fenerbahce, de laatste kans voor de Rotterdammers om zich te plaatsen.

Groep B

Verrassing in groep B, want leider APOEL ging met 2-1 onderuit op het veld van FC Astana. Nochtans had Efrem APOEL aanvankelijk op voorsprong gebracht in de eerste helft, maar iets na het halfuur moesten de Cyprioten met tien verder na een rechtstreekse rode kaart voor Astiz. Die haalde de doorgebroken Junior Kabananga (ex-Anderlecht en Cercle Brugge) onderuit. In de tweede helft keerde Astana de achterstand helemaal om, Anicic en Despotovic legden de 2-1 eindstand vast.

Ondanks de nederlaag is APOEL wel zeker van de volgende ronde, want Olympiakos-Young Boys eindigde op 1-1. Fortounis had Olympiakos kort na de rust op 1-0 gezet, maar nog voor het uur hing de Fransman Hoarau de bordjes gelijk na een assist van Jan Lecjaks (ex-Anderlecht). Verder dan die 1-1 kwam Young Boys wel niet meer, waardoor het uitgeschakeld is. Olympiakos mag samen met APOEL naar de volgende ronde.

Groep C

Anderlecht heeft met 1-3 gewonnen bij Qabala, het zwakke broertje van Groep C. Paars-wit overtuigde weer niet, maar deed wel wat het moest doen. Al moest het wel tot de laatste minuut wachten om het verschil te maken. Youri Tielemans bracht Anderlecht in de eerste helft op voorsprong, maar na een penalty gingen beide ploegen rusten bij 1-1. In de absolute slotfase bezorgden Bruno en Teodorczyk Anderlecht alsnog de overwinning: 1-3. Lees hier een uitgebreid verslag!

Door de zege is Anderlecht zeker van Europese overwintering, want er vielen geen doelpunten in de wedstrijd Saint-Etienne - Mainz: 0-0. Mainz speelde nochtans een goede wedstrijd en had het overwicht in Frankrijk, maar een doelpunt kwam daar niet uit verder. Door dit gelijkspel is ook Saint-Etienne geplaatst, op basis van uitdoelpunten in Mainz op de eerste speeldag. Mainz kan zich niet meer plaatsen, dus staat er niets meer op het spel op de laatste speeldag.

Groep D

Zenit St Petersburg blijft foutloos in deze groepsfase en staat na vijf speeldagen met 15 op 15 te blinken op de eerste plaats. Ook Maccabi Tel Aviv leek een maatje te klein voor de Russen, het werd 2-0 . Rode Duivel

Axel Witsel

speelde de volledige 90 minuten centraal op het middenveld.

Nicolas Lombaerts

startte op de bank, maar viel in na 75 minuten.

Net voor rust trapte Aleksandr Kokorin (44.) de thuisploeg op voorsprong, waarna Kerzhakov (90+1.) in extremis de score nog verdubbelde. Zenit staat afgetekend aan de leiding in groep D met 15 op 15.

AZ Alkmaar heeft het laken naar zich toe getrokken in de strijd om de tweede plaats. De Nederlanders gingen met 0-1 gaan winnen op het veld van Dundalk na een snel doelpunt van Weghorst. Bij AZ maakte Stijn Wuytens de tijd vol in de verdediging, hij pakte negen minuten voor tijd een gele kaart. AZ telt nu vijf punten, één meer dan Dundalk en Maccabi Tel Aviv. AZ moet wel nog winnen van Zenit St Petersburg op de laatste speeldag als het Europees wil overwinteren.

Groep E

AS Roma schitterde tegen Plzen en won in eigen huis met 4-1. Edin Dzeko scoorde een hattrick, maar het was verrassend Diego Perotti die met alle aandacht ging lopen. De spits scoorde acht minuten voor tijd een weergaloos doelpunt, met een prachtig rabona-lobballetje over de doelman van Plzen. Radja Nainggolan was gelegenheidsaanvoerder bij Roma en maakte de tijd vol. Door deze zege is Roma ook geplaatst voor de volgende ronde.

Lees verder onder de foto’s!

Het tweede ticket in de groep is nog niet verdeeld. Astra heeft de beste papieren na een 1-2 overwinning op het veld van Austria Wenen. Door deze zege hebben de Roemenen van Astra nu zeven punten, dat zijn er twee meer dan Austria Wenen. Plzen is uitgeschakeld.

Groep F

Racing Genk heeft zich net zoals Anderlecht weten te plaatsen voor de 32ste finales van de Europa League. Het klopte Rapid Wenen met het kleinste verschil. Een hoog opverende Leon Bailey torende knap boven zijn man uit en knikte na tien minuten op de kruising. Nikolas Karelis was echter goed gevolgd en tikte de rebound simpel binnen: 1-0. Door deze overwinning mag Racing Genk als groepswinnaar door naar de volgende ronde. Lees hier een uitgebreid verslag!

Als groepswinnaar, want Athletic Bilbao won met 3-2 van Sassuolo. Aduriz scoorde opnieuw voor Bilbao en gaf een assist. Bilbao is ook door naar de volgende ronde, maar Genk blijft de Spanjaarden voor dankzij een beter doelpuntensaldo uit de onderlinge duels.

Groep G

Ajax zette zijn favorietenrol in groep G in de verf na een 2-0 overwinning tegen Panathinaikos. Lasse Schone en Kenny Tete scoorden de goals in de ArenA. Door deze zege is Ajax groepswinnaar in groep G, het verloor nog niet in groep G en speelt op de slotspeeldag nog op het veld van Standard. De Luikenaars zullen hopen dat Ajax maar op halve kracht aantreedt, want voor Standard staat dan Europese overwintering op het spel.

Standard speelde namelijk 1-1 gelijk op het veld van Celta Vigo, waardoor het zijn lot nog in eigen handen heeft. Als het hetzelfde resultaat boekt of beter doet dan Celta op de slotspeeldag, stoot het door als tweede in de groep. Lees hier een uitgebreid verslag van de wedstrijd Celta - Standard!

Lees verder onder de foto!

Groep H

AA Gent heeft zich niet over Braga naar de tweede plek in groep H kunnen hijsen. In de eigen Ghelamco Arena hadden de Buffalo’s de beste kansen, maar gaven zij ook weer te makkelijk goals weg. Resultaat was een 2-2 gelijkspel en een voorlopige derde plaats. Op de laatste speeldag hebben de Buffalo’s hun lot dus niet meer in eigen handen. Lees

een uitgebreid verslag van die wedstrijd!

Shakhtar toonde opnieuw dat het een maatje te groot is voor de tegenstand in groep H en stuurde Konyaspor met 4-0 naar huis. Bardakci maakte al na 11 minuten een pijnlijke owngoal, maar daarna stoomde Shakhtar door naar de indrukwekkende thuisoverwinning. Dentinho zorgde voor de 2-0 ruststand, in de tweede helft diepten Eduardo en Bernard de score nog uit tot 4-0. Shakhtar was al zeker van de volgende ronde en pronkt met 15 op 15 ongeslagen op kop van groep H.

Groep I

Naast Shakhtar en Zenit heeft ook Schalke nog steeds het maximum van de punten in zijn groep. Nice ging er met 2-0 onderuit in de Veltins Arena na goals van Konoplyanka en Aogo (vanop de stip). Bij het Franse Nice ontbrak Mario Balotelli nog steeds met een kuitblessure. Nice is door deze nederlaag, de vierde in deze Europa League al, uitgeschakeld voor de volgende ronde.

Krasnodar en Salzburg speelden 1-1 gelijk, waardoor de Russische ploeg zich ook verzekerde van Europees voetbal na de winter. Salzburg is dus uitgeschakeld, al kwam het aanvankelijk wel op voorsprong via Dabbur. Die kopte kort voor de rust helemaal vrijstaand de 0-1 in doel. Die tussenstand bleef lang op het bord, maar vijf minuten voor affluiten bezorgde Smolov Krasnodar alsnog de gelijkmaker met een intikkertje van dichtbij.

Groep J

Fiorentina is nog niet zeker van de volgende ronde na een verrassende 2-3 thuisnederlaag tegen PAOK. De Grieken gingen in Italië winnen met 2-3. Via Skakhov en Campos stond PAOK nog voor het halfuur op een 0-2 voorsprong, maar Fiorentina keerde die scheve situatie nog om tot 2-2. In de toegevoegde tijd van de tweede helft scoorde Rodrigues echter alsnog de 2-3 na een weergaloze individuele actie.

Door die overwinning staat PAOK naast Qarabag op een gedeelde tweede plaats. Beide ploegen hebben zeven punten, dat zijn er drie minder dan leider Fiorentina. Qarabag had zich naast Fiorentina kunnen hijsen op de eerste plaats, maar het verloor met 3-0 op het veld van Liberec. Daardoor zijn de Tsjechen ook nog niet uitgeschakeld in groep J.

Groep K

Inter Milaan

is uitgeschakeld na een flauwe Europese campagne. Het verloor donderdag op het veld van Hapoel Beer Sheva met 3-2 en staat troosteloos laatste met drie punten. Nochtans leek er geen vuiltje aan de lucht voor Inter, dat halfweg op een 0-2 voorsprong stond. Icardi en Brozovic zorgden voor de Italiaanse goals, maar in de tweede helft was het al Hapoel dat de klok sloeg.

Na de snelle aansluitingstreffer van Hapoel beging doelman Handanovic een penaltyfout, vanop de stip maakte Nwakaeme gelijk. Met elf tegen tien stoomden de Israëliërs door, in minuut 93 maakte Sahar na een uitgespeelde aanval de vernedering compleet: 3-2 en Inter uit de Europa League.

Sparta Praag is groepswinnaar in groep K na een 1-0 overwinning tegen het Engelse Southampton. Dat maakt op de slotspeeldag in een onderling duel tegen Hapoel Beer Sheva uit wie samen met Sparta doorstoot naar de volgende ronde.

Groep L

Het blijft bijzonder spannend in groep L. Osmanlispor verloor met 2-1 op het veld van Steaua Boekarest, terwijl Zurich en Villareal 1-1 gelijkspeelden. Daardoor blijven de Turken van Osmanlispor wel aan de leiding in de groep, maar Steaua, Zurich en Villareal volgen allemaal op één (!) punt. Op de slotspeeldag speelt Osmanlispor tegen Zurich en ontvangt Villareal Steaua.