foto ter illustratie
Volledig scherm
foto ter illustratie © Getty Images

‘Vinden mijn vrienden me wel leuk?’: wat is het vriendschap oplichterssyndroom?

Het overkwam je misschien ooit al, je sprak af met een groep vrienden, kreeg een antwoord van iemand die wat norser leek dan je gewoon bent en hup: paniek. Maar vaak is dat nergens voor nodig. Dat kritische stemmetje dat zegt ‘er klopt iets niet’ heeft een naam: het oplichterssyndroom, en dat speelt vaak ook op in onze vriendschappen. 

4 reacties

  • Charlie Sieber

    5 jaar geleden
    Mijn vrouw en ik hebben altijd gezegd: "Jouw vrienden hoeven mijn vrienden niet te zijn, maar wij respecteren hen wel" Natuurlijk zijn er wel mensen bij waar jij totaal niks mee hebt, en je partner wel. Dat betekend niet dat je lomp/norser moet gedragen. Mijn vrouw en ik begroeten hen net zo lief als al die anderen. Wij hoeven er niet altijd bij te zitten. En wat anderen over ons denken, interesseert ons totaal niet. Leven kan zo makkelijk zijn.
  • Hanne Vlaeminck

    5 jaar geleden
    .Als ik "norser dan gewoonlijk" reageer op een "vriendin", heeft dat ook zijn oorzaak, en ben ik op die manier de vriendschap aan het afbouwen. In elke vriendenkring zit iemand die niemand graag heeft, maar tolereert omdat ze er altijd al bij was. Het zijn meestal diegenen zonder vaste job en rijbewijs, met een negatieve energie en waarvoor altijd iemand moet "opdraaien" zodat ze erbij kunnen zijn.
  • Maria Scheuts

    5 jaar geleden
    Uiteindelijk weet je nooit wat een ander over u echt denkt en fluctueert dit ook. Wees jezelf en behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wil worden. En als de ander jou dumpt, bedenkt dat je de keuze van een ander nooit in de hand hebt.
  • Bix Froefel

    5 jaar geleden
    Wat een zever. Dat is helemaal geen foute gedachte. Dat is een instinctief gevoel dat ons beschermt tegen slechte vrienden en werkgevers. Als je je niet gewaardeers voelt, ga dan elders.