Direct naar artikelinhoud
Burn-pits

Defensietop ontvangt legervakbonden eind juni over blootstelling aan giftige dampen

Belgische ‘burn-pits’ in Afghanistan.Beeld Reuters

Op 27 juni zal het stafdepartement Operaties en Trainingen, onderdeel van de Defensiestaf, de legervakbonden ontvangen. Zij zullen dan tekst en uitleg krijgen over de kwestie van de giftige dampen van een burn-pit waaraan Belgische militairen in Afghanistan zouden zijn blootgesteld. Dat werd vernomen bij Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond ACMP.

Half april schreef De Morgen dat bijna 2.000 Belgische militairen in het Afghaanse Kandahar blootgesteld werden aan giftige rook uit een zogenaamde burn-pit, een afvalverbrandingsput in openlucht. Dat gebeurde op Kandahar Airfield, een grote luchtmachtbasis in het zuiden van Afghanistan, waar de Belgische militairen tussen 2008 en 2012 verbleven.

Midden mei klaagde Yves Huwart aan dat een brief hierover van de ACMP aan de defensietop na bijna een maand nog altijd niet beantwoord werd. Maar op 16 mei volgde dat antwoord dan toch, zo blijkt maandag. Generaal-majoor Johan Peeters van Operaties en Training liet toen schriftelijk weten dat de zaak wordt onderzocht, en dat de vakbonden op 27 juni hierover meer uitleg krijgen. “Ik wil niet vooruitlopen op de inhoud die we gaan krijgen, maar ik heb een licht vermoeden dat we niet te hoge verwachtingen moeten hebben”, zegt Huwart hierover.

Onder de mat vegen

De secretaris-generaal van ACMP vreest dat Defensie de kwestie onder de mat zal proberen vegen. Zelf wil hij dat militairen die klachten ondervinden door het inademen van de giftige gassen zich kunnen melden, en dat ze gemonitord worden. “En als er daadwerkelijk sprake is van een pathologie, moet men erkennen dat dat ermee te maken heeft en moet men de nodige verzorging voorzien.”