Direct naar artikelinhoud
Verdwijning Theo Hayez

Australische politie en vrijwilligers zoeken in gebied rond vuurtoren Cape Byron naar vermiste Théo

State Emergency Service (SES)-vrijwilligers zoeken in het gebied rond de vuurtoren van Cape Byron naar sporen van Théo Hayez.Beeld EPA

De politie is samen met tientallen vrijwilligers al de hele dag aan het zoeken in de omgeving van de vuurtoren van Cape Byron naar sporen van de vermiste Belgische backpacker Théo Hayez. Daar is het laatste gsm-signaal van de 18-jarige geregistreerd. Voorlopig nog zonder resultaat.

Cape Byron is de kuststreek ten oosten van het Australische stadje Byron Bay, waar Théo Hayez eind vorige maand verdween. Dichtbegroeide bosgebieden en rotsachtige kustgebieden worden minutieus uitgekamd.

“De zoektocht gaat verder, maar er is nog geen nieuws”, bevestigt Samantha Long, de woordvoerder van de Australische lokale politie, aan persagentschap Belga.

Smartphone

De focus van de zoektocht ligt op het vinden van  Théo's smartphone, een paarse telefoon van het merk Oppo. Maar elk spoor kan cruciaal zijn. “We weten van de telefoon af, maar we limiteren ons niet tot het vinden van die gsm", zegt plaatselijk inspecteur Matt Kehoe. “Alles wat ons naar Théo kan leiden, is goed.”

Volgens de inspecteur nemen vandaag zo'n 35 man van de State Emergency Services deel aan de zoektocht, samen met een legertje van twintig tot dertig ‘gewone’ vrijwilligers. De groep wordt door 15 politieagenten geleid. De speurders gaan schouder aan schouder op handen en voeten door de dichtbegroeide bossen, om maar geen spoor te missen. Voorlopig hebben de inspanningen nog geen resultaat opgeleverd.

Théo Hayez uit Overijse verdween eind mei in Byron Bay in de Australische staat New South Wales. Het stadje, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Brisbane (Queensland), heeft ongeveer 9.000 inwoners maar is wel een populaire trekpleister onder backpackers en een hotspot voor surfers. Het is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten, met een bruisend nachtleven dat niet moet onderdoen voor grootsteden als Sydney en Brisbane.

State Emergency Service (SES)-vrijwilligers zoeken in het gebied rond de vuurtoren van Cape Byron naar sporen van Théo Hayez.Beeld EPA

Surfmekka

Het surfmekka heeft kilometers aan uitgestrekte stranden en wordt, met Cape Byron als meest oostelijke punt van het Australische vasteland, langs alle kanten omgeven door drassig bushland en moerassen. Allemaal factoren die de zoektocht voor de politie er niet makkelijker op maken.

Het is in deze omstandigheden dat Théo op 31 mei rond 23 uur verdween. Hij werd voor het laatst gezien toen hij de nachtclub Cheeky Monkeys  in Byron Bay verliet. Sindsdien kwam er geen teken van leven meer. 

De politie bevestigde maandag dat het laatste signaal van Théo’s smartphone (een telefoon in paars omhulsel van het Chinese merk Oppo) werd geregistreerd op 1 juni om 13u42, meer dan twaalf uren nadat de Belg nachtclub had verlaten. De politie kon niet achterhalen van waaruit het signaal werd verstuurd. Hayez kwam eind vorig jaar in Australië aan en zou begin juni naar België terugkeren.

Theo HayezBeeld rv