Direct naar artikelinhoud
Sp.aUpdate

Bruno Tobback nadat sp.a-voorzitter John Crombez ontslag aanbiedt: ‘Een stukje theater’

Bruno Tobback.Beeld Thomas Sweertvaegher

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft zijn ontslag aangeboden op het partijbureau. Na de kritiek van enkele partijgenoten schaarde het bureau zich unaniem achter de voorzitter, waardoor hij tot aan de geplande voorzittersverkiezing op post kan blijven. ‘Een stukje theater’, reageert Bruno Tobback (sp.a).

“Ik leg mijn mandaat in jullie handen”, zei John Crombez maandagochtend onverwacht op het partijbureau van sp.a. Een démarche nadat er de afgelopen dagen felle kritiek kwam van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte en voormalig voorzitter Bruno Tobback. Crombez vroeg het partijbestuur om na te denken over zijn toekomst. Daarna verliet hij de zaal. “Zodat er zonder aarzeling kon worden gesproken”, vertelt een sp.a’er in De Tijd.

Na afloop werd het geloof in Crombez opnieuw bevestigd. Het partijbureau vroeg hem op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is. In het najaar zijn er al interne verkiezingen gepland. Intussen moeten nog veel jonge parlementsleden worden opgeleid, terwijl er volop regeringen worden gevormd. In die zin is de beslissing van Crombez vooral een manoeuvre om de critici in zijn partij het zwijgen op te leggen. Met de steun van het voltallige partijbureau zit hij opnieuw stevig in het zadel.

“Het was een stukje theater”, reageert Bruno Tobback (sp.a). “Zo van: ‘Hou mij tegen of ik ben weg’. Terwijl niemand had gevraagd dat hij onmiddellijk zou opstappen. Die vraag wierp hij zelf op tafel. Om dan het verwachte antwoord te krijgen dat hij moest blijven.” Ook Tobback vindt dat Crombez nog even moet aanblijven. “Iedereen die bij zijn gezond verstand is, weet dat je best de voorzittersverkiezingen afwacht. De leden hebben hem gekozen en zullen binnenkort opnieuw kiezen.”

Sp.a-voorzitter John Crombez zou zijn positie ter beschikking gesteld hebben van de partij.Beeld BELGA

Dubbel jammer

De vraag is: wat moet sp.a ondertussen doen? Tobback vindt het jammer dat die vraag amper aan bod kwam. “Ik denk niet dat we moeten doen alsof we goed bezig zijn. We moeten grondiger aan introspectie doen, ongeacht wie de voorzitter is. We zijn de voorbije jaren te veel met personeels- en statuutdiscussies bezig geweest. En ondanks een goede campagne kwam onze kiesuitslag overeen met de slechtste peilingen. Door het manoeuvre van John is het daar maandag niet over gegaan. Dat is dubbel jammer.”

In theorie kan Crombez zich dit najaar opnieuw kandidaat stellen, maar die kans lijkt eerder klein. Binnen sp.a leeft het gevoel dat Bonte en Tobback met hun kritiek vooral beogen dat Crombez spontaan zou afzien van een tweede termijn. Een andere mogelijke kandidaat die wordt genoemd, is Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani.

Ondanks het slechte kiesresultaat op 26 mei krijgt Crombez nog altijd steun van partijgenoten. Hij krijgt lof voor de verjongingskuur binnen de partij. Enkele dagen geleden steeg er wel weer gemor op toen hij een uitzondering vroeg op de cumulregels die hij drie jaar geleden zelf doordrukte. Die stellen dat een partijlid geen twee belangrijke mandaten mag combineren. Crombez doet dat voorlopig wel. Dankzij een uitzondering van het partijbureau combineert hij nu zijn zitje in de Kamer met het voorzitterschap.

Oppositie

Intussen pleiten steeds meer sp.a’ers voor een oppositiekuur. “Op het partijbureau is het de lijn dat wij ervoor kiezen oppositie te voeren en dat wij in geen geval in een rechtse regering willen meestappen”, zei kersvers Kamerlid Melissa Depraetere in De Ochtend