Direct naar artikelinhoud
Tech

Facebook doet plannen uit de doeken voor eigen cryptomunt: de Libra

Facebook-CEO Mark Zuckerberg.Beeld AP

Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook lanceert zoals verwacht een eigen cryptomunt in 2020: de Libra. Dat heeft het bedrijf zonet aangekondigd.

De Libra is een zogeheten ‘stablecoin’, een munt die geen forse schommelingen heeft in waarde zodat hij voor dagelijkse transacties kan gebruikt worden. Een munt als de bitcoin is daarvoor veel te volatiel in de wisselkoersen.

Het nieuws lekte eerder al uit. De Amerikaanse krant Wall Street Journal berichtte al dat bedrijven als VISA, Mastercard, PayPal en Uber mee in de munt zullen stappen. Voor een bedrag van 10 miljoen dollar (bijna 9 miljoen euro) tekenen ze in op het consortium achter de nieuwe munt en zitten ze mee aan de knoppen.

Gebruikers van de nieuwe cryptomunt zullen op hun smartphone over een digitale portefeuille ‘Calibra’ beschikken, die direct geïntegreerd is door Facebook in zijn diensten Messenger en WhatsApp. Daarmee zullen ze aankopen kunnen doen en geld versturen of ontvangen. Libra is een open systeem, zodat elk bedrijf het kan gebruiken.

Ontwikkelingslanden

“Libra moet een nieuw betaalmiddel bieden buiten de traditionele bancaire en financiële circuits”, klinkt het. “Een instrument dat in het bijzonder interessant kan zijn voor mensen die niet bij het bancaire systeem terechtkunnen, met name in de ontwikkelingslanden”, aldus Facebook.

“Dit zou wel eens de doorbraak van de cryptomunt kunnen worden”, zei Vlerick-professor digitaal bankieren Bjorn Cumps eerder in De Morgen. Ook econoom Pascal Paepen (Thomas More Hogeschool, KU Leuven) denkt dat de nieuwe munt van Facebook een gigantisch succes zou kunnen worden. “Ik vind cryptomunten onzinnig omdat ze op niets gebaseerd zijn, maar ook ik zou er geld insteken. Zeker als het sterkste merk ter wereld in zo’n munt stapt.”

Facebook laat er geen twijfel over bestaan dat Libra uiteindelijk een wereldmunt zal worden, waarmee alles overal gekocht kan worden. Voor gebruikers moet het eenvoudig worden om geld tussen Libra en andere munteenheden te wisselen. Met een link naar de bankrekening zou de Libra op de smartphone direct omgezet kunnen worden. De sociaalnetwerksite verzekert dat hij geen toegang zal hebben tot de financiële gegevens van de gebruikers.