Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Studie: honden ontwikkelden puppy-ogen om beter om te kunnen met de mens

Studie: honden ontwikkelden puppy-ogen om beter om te kunnen met de mens
Beeld Thinkstock

Heeft u wel eens moeite om te weerstaan aan de puppyblik van uw trouwe viervoeter? Dan bent u niet alleen. Honden ontwikkelden hun ‘puppy-ogen’ net om hen te helpen beter met mensen om te kunnen, zo blijkt uit een nieuwe studie in het wetenschapsblad PNAS.

Iedereen die een hond heeft (gehad), herkent de blik: de binnenzijde van de wenkbrauwen gaan lichtjes omhoog, waardoor de ogen groter en triest lijken. Honden ontwikkelden tijdens hun domesticatie een spier in het gezicht die hen in staat stelt dit te doen: de ‘levator anguli oculi medialis’ (LAOM).

Wetenschappers van de universiteit van Portsmouth kwamen tot die conclusie na een vergelijking van de anatomie en het gedrag van honden en wolven. Ze ontdekten dat de gezichtsspieren van de hond en de wolf gelijkaardig waren - op die ene spier na. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat honden de spier ontwikkelden nadat ze zich afscheidden van hun wilde soortgenoot, zo’n 33.000 jaar geleden. Het enige ras dat deze spier niet bezit, is overigens de Siberische husky, een van de oudste hondenrassen.

Verzorgingsreactie

Als een hond zijn wenkbrauwen lift, zet dat volgens de onderzoekers een ‘verzorgingsreactie’ in gang bij de mens, omdat zijn ogen zo groter en kinderlijker lijken. De beweging lijkt bovendien op de gezichtsexpressie bij mensen wanneer die verdrietig zijn.

“Onze bevindingen suggereren dat expressieve wenkbrauwen bij honden het resultaat kunnen zijn van een onbewuste voorkeur bij de mens, die de selectie tijdens de domesticatie beïnvloed heeft”, zegt psycholoog Juliane Kaminski, die het onderzoek leidde. Eerder onderzoek van Kaminski wees uit dat honden hun wenkbrauwen opmerkelijk meer bewegen wanneer mensen naar hen kijken. Een andere studie toonde bovendien aan dat honden die deze gave gebruikten, sneller geadopteerd werden uit dierenasielen.

Verzorgingsreactie
Beeld Getty Images