Direct naar artikelinhoud
Vijf vragenFacebook

Wat is de libra? En wat wil Facebook met de digitale munt bereiken?

Wat is de libra? En wat wil Facebook met de digitale munt bereiken?
Beeld rv

Facebook heeft eindelijk zijn digitale munt voorgesteld: de libra. Die moet in combinatie met een nieuwe digitale portefeuille, Calibra, geld uitgeven, overschrijven en sparen even makkelijk maken als WhatsAppen. Alles wat u moet weten over het nieuwe Facebook-geld in vier vragen.

Wat is libra?

Libra is een digitale munt die ontwikkeld werd door Facebook. Met die munt zullen gebruikers zaken online kunnen aankopen en geld naar elkaar kunnen versturen. Iedereen zal euro’s, dollars of gelijk welke munt kunnen inwisselen tegen libra. Het is nog niet duidelijk hoeveel 1 libra waard zal zijn, maar in de documenten die Facebook publiceerde, mikt het technologiebedrijf op een ratio van een op een met de dollar, euro of pond.

U zal die libra’s terugvinden in een zogenaamde digitale wallet. Dat is een app waarin u het saldo in libra en in euro zal terugvinden. Facebook ontwikkelde een eigen wallet: Calibra. Die zal vanaf 2020 ook automatisch verwerkt zitten in de populaire berichtenapps Facebook Messenger en WhatsApp. Maar ook andere partners van het project kunnen varianten op de digitale portefeuille maken.

Screenshot van de digitale portefeuille van Facebook: CalibraBeeld RV

Wat wil Facebook bereiken?

Facebook speelt al lang met het idee om een eigen digitale munt uit te brengen. Het socialemediabedrijf heeft zijn succes te danken aan gebruiksgemak. 2,7 miljard mensen sturen via Facebook maandelijks zonder er bij na te denken en zo goed als gratis berichten de hele wereld rond. Het bedrijf wil datzelfde trucje nog eens overdoen, maar dan met financiële transacties. “Gemakkelijk. Verstuur geld net zoals je een bericht of een foto verstuurt”, belooft de website van Calibra.

Uit de white paper, waarmee het project wordt voorgesteld, blijkt dat libra zich in de eerste plaats wil focussen op de zogenaamde unbanked. Vandaag zijn er nog steeds 1,7 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bank. Dat impliceert dat ze geen bankrekening hebben, niet kunnen sparen, laat staan een lening kunnen aangaan.

Met de invoering van de libra wil Facebook de drempel en de kost om een bankrekening te openen en geld naar elkaar over te schrijven zo goed als gratis maken. Vorige week maakte de Wereldbank nog bekend dat migranten in heel 2019 490 miljard euro aan remittances (geldtransfers van particulieren) naar ontwikkelingslanden gestuurd zullen hebben. Het grote probleem is dat transferbedrijven zoals Western Union en MoneyGram per transactie 7 tot 9,3 procent transactiekosten rekenen. Dat is meer dan drie keer het percentage van 3 procent, een doelstelling die werd vastgelegd in de ‘2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling’.

Later zullen extra diensten ontwikkeld worden, zoals facturen betalen door een druk op de knop, een kopje koffie kopen door een code te scannen en de bus nemen zonder een fysieke kaart nodig te hebben. Allemaal functies die in België al lang ingeburgerd zijn.

Waarom doen traditionele spelers zoals Visa en MasterCard mee?

Facebook draagt dit project niet alleen. Het bouwt aan een wereldwijde associatie waar nu al 28 bedrijven deel van uitmaken en nodigt alle geïnteresseerden uit om zich aan te melden. Op dit moment gaat het van betalingsbedrijven zoals Visa, Mastercard en Paypal, over technologiebedrijven zoals Spotify, Uber en e-Bay tot ngo’s. “Het lijkt me duidelijk waarom traditionele spelers zoals Visa en Mastercard meedoen”, zegt blockchain-expert bij het Belgische SettleMint Roderik van der Veer. “Zij willen de boot niet missen. Als er één speler is die met de juiste partners een alternatief financieel systeem kan uitbouwen, is het Facebook.”

Wat is de libra? En wat wil Facebook met de digitale munt bereiken?
Beeld EPA

Ook de beweegreden van de hippe technologiespelers zijn perfect te volgen. “Libra wil de zogenaamde smart contracts laten doorbreken”, zegt Jean-Luc Verhelst, fintech-expert en auteur van Bitcoin, the Blockchain and Beyond. “Stel dat je een Uber-fiets neemt in Brussel, dan zouden verzekeraars met Libra een microverzekering kunnen aanbieden tegen ongevallen. Een dienst die ze on the spot aanbieden.” Maar, zo geeft Verhelst aan, dat is toekomstmuziek. Er moeten eerst nog een hele boel technische onduidelijkheden worden uitgeklaard.

Gaat u vanaf 2020 in libra rekenen?

Het potentieel van de munt is in ieder geval gigantisch. In één klap zullen 2,7 miljard mensen over heel de wereld in Facebook-apps verleid worden om de libra te gebruiken. Van der Veer is benieuwd hoe Facebook en zijn partners een snel, betrouwbaar en veilig systeem zullen uitbouwen. “Het is alvast duidelijk dat ze de de blockchaintechnologie gebruiken om betalingen te registreren. De blockchainfilosofie laten ze links liggen. Facebook & co zullen in het ecosysteem bepalen wat ik wel en niet kan doen met mijn digitaal geld. Met bitcoin doe ik wat ik wil.”

Volgens Verhelst zal de grote vraag zijn of mensen Facebook zullen vertrouwen met ons geld. Dat heeft het bedrijf ook zelf goed begrepen. Het hamert er in zijn communicatie meermaals op dat het nieuwe ecosysteem niet enkel in handen is van Facebook, maar van alle partners die bereid zijn om meer dan 9 miljoen euro te investeren en aan enkele strenge voorwaarden voldoen. Daarnaast belooft Facebook dat het betalingsdata niet zal combineren met Facebook-data. Of het die beloftes ook zal nakomen, is een andere vraag.

“De grote uitdaging voor het consortium is de vraag of we op lange termijn libra effectief als rekeneenheid zullen gebruiken. Enkel dan kan het een serieus alternatief worden voor de euro of de dollar”, besluit Verhelst.